Mahir Temur

AK Parti 'Lobi Partisidir'

Mahir Temur

Bundan tam 4 ay önce “Adayın Adayları” başlıklı yazımda, aday adaylara yönelik bir makale yazmıştım.

Bi ton cümle kurduktan sonra “Bir adayın adayı olmayın, kendinizin adayı olun!” diye noktalamıştım.

Biraz siyaset analizi yeteneği olan herkes AK Parti’nin kurulduğundan beri “lobi partisi” olduğunu bilir.

Bu tabir bana ait değil bizzat AK Partili yetkililerin kullandığı bir tabiridir.

O yazımdan sonra şimdi listede olmayan bir aday adayı beni arayıp, “Mahir Bey bu dediğinizi burada yaparsak 60 seçim sonra dahi listeye giremeyiz” demişti.

Ben de daha açık birkaç cümle kurmuştum ama burada maalesef yazamıyorum.

AK Parti’de listeye girmek için “lobin” kesinlikle olacak ve kilit görevlerde bulunan insanlarla mutlaka iletişimin yüksek olacak veya kilit görevlerdeki insanlarla iletişimi kuvvetli olan siyasetçileri tanıyanlarla iletişimde olman lazım.

Mesela Mehmet Şahin kim desem kaçınız hatırlar?

Nurettin Yaşar desem…

Bülent Tüfenkci fark yarattığı için mi tekrar liste başına koyuldu?

Ununu elemiş, eleğini asmış İhsan Koca çok süper il başkanlığı yaptığı için mi garanti yere yerleştirildi?

İnanç Siraç Kara Ölmeztoprak’ın, yıllarını vermiş o kadar siyasetçi varken çok liyakatli olduğu için mi listenin 3’üncü sırasına koyuldu?

Malatya’da seçim dönemlerinde AK Parti adaylarını açıkladığı zaman kıyametin kopmadığı bir yıl hatırlamıyorum.

Her seçim dönemi millet bağırır, çağırır, feryat koparır ama işin sonunda sandıkta gider AK Parti’ye oyunu verir.

Böyle liste olur mu, der.

Bu listeye oy moy vermem, diye feryat eder.

Bu liste milletin aklıyla dalga geçmektir, diye bağırır.

Hatta bizzat AK Partili yerel yöneticiler dahi özelde listeler ile ilgili “çok yanlış yapıldığını” söyler.

Bu hep böyle olmuştu.

Sadece 2018 seçimlerinde “tarihin en güçlü listesi” sloganıyla seçime girip 1 milletvekili kaybedilmişti. İlk defa Malatya küçük de olsa bir ders vermişti.

Üstüne 2019 yılında ise iki belediye kaybedilmişti.

Kısacası genelde Meclis’te sadece “el kaldırmak” için seçilen siyasetçilerin aday gösterilme biçimi “asrın felaketinde” dahi değişmediği görülüyor.

Üstüne, depremde bitmiş bir şehirde iktidarın ilk üç milletvekili adayı avukat!

Listenin seçilebilecek adayları arasında ne bir mimar ne bir inşaat mühendisi ne de bir şehir plancısı var.

Dünya Kayısı Başkenti diye övünen bir toplumda kayısının K’sinden anlamayan bir AK Parti listesi karşısında yazacak çok cümlem var ama ben AK Partili değilim.

Daha doğrusu diğer gazeteciler gibi AK Parti’nin veya her hangi bir siyasi partinin gazetecisi gibi hareket edemem.

Dikkat etmişsinizdir, aday adaylık dönemlerinde hep çok dikkatli davranırım.

Birileri gibi belli adayları öne çıkartıp “listede kesin yer alıyor” haberleri de yazıları da yapmadım.

Hatta oturduğu yerden birkaç aday adaydan aldığı bilgiyi “kulis bilgisi” diye milleti kandıranlar gibi de yapmadım.

Malatya’da o kadar “AK Partili gazeteci” varken adaylar açıklanmadan bir gün önce bu kardeşiniz listeyi tam tutturdu üstelik.

Yaptığım sadece gazetecilikti.

Ben bir gün önce listeyi paylaştığım zaman aday adayları dahi şimdi açıklanan isimlere inanmamıştı ve bendenize “yanılıyorsun” diye yazmıştı.

Ama işin sonunda Öznur Çalık’ın olmadığı bir aday adaylık listesinde Bülent Tüfenkci’nin listenin başına gireceği, Vahit Atalan’ın 5 veya 6. sırada yer alacağı tahmin ediliyordu.

Fakat seçim sürecinden aylar önce her özel ortamda “aday olmayacağını” deklare eden ve başkanlık ettiği yürütme kurulunda aday olunmayacağı bilindiği için “aday bolluğu” yaşanan Malatya AK Parti teşkilatında İhsan Koca’nın 2. kez milletvekili adayı gösterilmesini kimse tahmin etmemişti.

Üstüne AK Parti İl Başkanlığından dahi son gece istifa ettiği söyleniyor.

Bu söylenti o kadar masum değil, çünkü aday adaylık başvurularını bizzat İhsan Koca almıştır ve sosyal medya bu tür fotoğraflarla doludur.

Aslında adaylar açıklanmadan 2 gün öce TBMM’nin son genel kurulunda Öznur Çalık ve Bülent Tüfenkci sosyal medya hesaplarına bir fotoğraf paylaşmıştı.

Son 5 yılda bir karede bile yan yana görüntü vermeyen ikili, yanlarında kimse yokken Meclis’te yan yana poz vermiş ve bunu da paylaşmışlardı.

Aslında bu fotoğraf bir işaretti bana göre.

Gelecekte hangi hesaplar tutar bilmiyorum ama İhsan Koca’nın vekillik adaylığını, Malatya’da neredeyse herkesin “Koca’nın planı” dediği bir ortamda ben bu seçimi İhsan Koca’ya bağlamıyorum.

İhsan Koca dahi son anda öğrenmiştir listeye girdiğini…

Çünkü AK Parti’nin Malatya tarihine baktığınız zaman hiçbir seçim dönemi (kurulduğu seçim yılı hariç) bu kadar parçalı, önüne gelenin aday adayı olduğu bir teşkilat görülmemişti.

Teşkilatın tek bir aday üzerinde anlaşamaması İhsan Koca’yı, istemediği halde listeye koymuştur. Tabii bunda “ikilinin” rolünün olmadığını söylemek safça olur. “İkilinin” ilki daha aktif çalışmıştır ve listelere müdahale konusunda mahirdir. Mutlaka vardır bir hesabı ama “ikilinin” ikincisinin ise hesabı bitmez. 

“İkilinin” ilki hiçbir zaman kendisinin olmadığı bir listenin “doğru” olmasını istemez. Bunu bi kere aklınıza koyun.

Ve son olarak Malatya Ticaret Borsası Başkanı ve 2019 yerel seçimlerinde niyetlenip vazgeçirilen Ramazan Özcan’ın 6. sıra adaylığı ise “Adayın adayları” köşe yazıma ibretlik bir örnektir. Demek ki bir “adayın adayı” olmak da yetmiyormuş. Daha farklı yetenekler göstermek gerekiyormuş!

@mahirtemur

Yorumlar 13
ZAFER 16 Nisan 2023 19:11

Muhtemelen Ramazan Özcan bundan sonraki belediye başkanlığı seçimine hazırlanıyor. Bundan iyi reklam mı olur. Olası vekiller ile samimiyet kurarak Selahattin Gürkan'ın desteğini de (zaten almış) alarak Battalgazi için çalışır.

BAŞKAN 16 Nisan 2023 16:21

Siyaseti insan yıpratma odaklı yapanların sonradan yıprandıkları aşikardır. ALLAH ıslah etsin bunları ve hepsinin gizlide olsa adamı var.

MURAT 15 Nisan 2023 10:17

Ramazan Özcan 6.sırayı sindirerek bütün borsa üyelerini rencide etmiştir.Bizler muhafazakar insanlarız.Ancak kesinlikle adresimiz Ak parti değil.Baskan borsayı siyasete ve geleceğine alet ediyor.Seçilemeyecek yerden son sıraya konulması borsa ve üyelerini zaten rencide etmiştir.Bundan sonra Borsaya dönmemesi kendi ve Malatya Ticaret Borsası için daha hayırlıdır.

Malatyalı 15 Nisan 2023 01:30

Merhaba Mahir bey yazılarınızı titizlikle takip ediyorum inanın eksiği var fazlası yok içimizi bir nebze döküyorsunuz ama yetmiyor duymuyorlar bizi. Ben yıllarca ak partiye oy vermiş deli gibi çalışmış bir insan olarak verdiğim oydan ötürü vicdan azabı duyuyorum. Allah aşkım vekil adaylarına bakın birde belediye başkanlarımıza birde yerle bir olan şehrimize bakın kiminle kalkacak bu şehir ayağa! Ayak oyunları bitermi bu iş bilmezlerin vatandaşa en tepeden bakan bu kibir abidelerinin en büyük dert ne biliyor musunuz muhalefet yok bu memlekette! Ama yine de elinizi vicdanınıza koyup oy verin bunlar Malatya ile anılmamalı sadece servetlerine servet kattılar milim Malatya’ya faydaları yok! 3. Sıradakı kihanımefendinin belediye avukatlığı yaparken küçücük bir yavrunun ölümü sonrası yaptığı mahkeme savunmasını okuyun başka birşeye gerek yok zaten…1. Ve 2.sıradaki beylerle hiç muhattap olma fırsatınız oldu mu bilmiyorum seçimden sonra seçilirlerlerse bir olun bakalım(şimdi selam verseniz hal hatır sorarlar seçim var çünkü onun için seçimden sonra) temsil kabiliyeti görüyor musunuz ? O canım memleketin kaderi değilsiniz! Bırakın memleketimizi yeter! Rahatsızız Çok rahatsızız. Sayın vekil adayları ilk 3 sıra içim söylüyorum( diğerlerini tanımıyorum günahlarınj alamam) bu rahatsızlığı duyun ve bağımsız aday olduğunuz takdirde kaç adet oyunuz olduğunu bir düşünün sonra kıyın memleketime . Saygılar

Hikmet 15 Nisan 2023 00:29

Halktan kopuk ve dayatmacı bir anlayış ak Parti'ye hakim oldu.Siyaset her türlü işlerin önünü açan anahtar oldu çünkü.O yüzden ne yapıp edip oralarda kalmak istiyorlar. Bu hesapların içinde şahsi bütün emelleri var bir tek Malatya yok,insan yok!Kulisler birbirlerini refere ediyor.Planlar dar bir zümrenin istikbaline çalışıyor.Aksi olsa demokrasi ve hakkaniyet olsa,bu kadar eskimiş ve yıpranmış olmalarına rağmen Bülent Tüfenkçi affını ister,İhsan Koca benim aday olmam doğru değil der,3.sira bayan cesaret edemez bile.Ama şuna inanıyorlar"listeye girersek Erdoğan uğruna bize oy verirler"Yıllardır bu gerçekliğe sığındılar.Bagimsiz aday olsalar ne alır bu insanlar oy olarak?Malatya'da masum insanlarımızın dini hassasiyetlerini suistimal ediyorlar,Erdoganı suistimal ediyorlar.Ankarada kendi aralarinda pişirip Malatya'ya bunu yiyin diyorlar.Yermi Malatya?

Cemal 14 Nisan 2023 19:48

BÜLENT TÜFENKÇİ Malatyanın başına bela olmuş bi siyasetçi, ihsan koca hakeza ve 3 cü sıra ölmeztoprak hanfendi….malatya bu insanlar tarafından temsil edilecekse vay halimize bu insanların yüzlerine miting alanında bagırarak kaç defa söylendi ama maalesef hiç bir haberde yok…bülent,ihsan,inanç sizi istemiyor malatya bırakın yakamızı sevilmiyorsunuz istenmıyorsunuz….davaya en büyük darbeyi siz vurdunuz malatyaya yapılacak en büyük kötülük bu liste hazırlanarak yapıldı..üzülüyorum güzel şehrimize yazık ettiniz

Yakup 14 Nisan 2023 17:06

Listedeki 5 kişiyi topla hepsi 1 tane Ramazan Özcan etmezler. Kayısının içinden gelen Tarım ve hayvancılık konusunda bilgili ve eskiden beri siyasetin içinde olan halkın yakından tanıdığı bu adamı 6.sıraya yazıp Vahit atalan ve abdurrahman babacan gibi Malatya ile alakası olmayan adamları üst sıraya yazıyor. 3.siradakı sehy torunu ve ilk 2 sıradaki malatyanin yakasına yapışmış bırakmayan arkadaşları saymıyorum bile.

Hakan 14 Nisan 2023 12:01

Mahir hocam yazı için sizi tebrik ediyorum yalnız Ramazan Özcan’ın kendini harcadığını düşünüyorum. Yazık etti kendisine, bi borsa başkanın bu kadar kendini ayağa düşürmesi, biz borsa üyelerini rencide etti. Kayısı borsası üyesi olarak tekrar dönmesini istemiyoruz

Cemal 14 Nisan 2023 02:28

Film senaryo iyi hazırlamışlar..bunlar yüzünden malatya kaybedecek davaları zarar görcek malatya da cok büyük tepkiler var bu seçim başka seçim olacak malatya artık uyandı

Arslan Arslan 13 Nisan 2023 23:30

Aynen lobi partisi maalesef ,eğer hakkaniyet olsa idi ve Malatya'nın hassasiyetini dusunselerdi Ertan mumcu kesin olurdu.yazik oldu Malatya'ya, gönüllerin milletvekili Ertan Mumcu..

DOĞANSEHİRLİ 13 Nisan 2023 21:58

Bu seçimde bizi saf dışı ettiler.Bu ilçenin sahibi yokmuş demekki.İlce başkanı herkese boncuk dağıttı.Sesimizi duyuran olmadı.Bu sefer umitlendik ama Ertan Mumcu iyi bir adayımızdı.Şimdi gelip ne yüzle oy isteyecekler.Bunlar mutlu bir azınlık.Babadan kıza,Ankarada tanıdığı olanlar sırayla yazılmış lobiciler.Bir vekilimiz olmalıydı bu ilçeden.Depremde yerle bir olduk.Bir umudumuz olurdu oda gitti.Dogansehir bunu yazdı bir kenara ve artık yeter diyoruz

İlyas 13 Nisan 2023 21:54

Valla kardeşim her daim yazılarını okuyorum ne eleştiri yapıyorsan hepsi ayrı ayrı doğru 6 benzemezler de Malatya için hayırlı olsun ben reis için gerekeni yapacağım ama gerisi için aklımda ki itifak içindeki parti olacak bu lobi yemez artik

Cavit 13 Nisan 2023 20:17

Mahir Bey Ramazan Özcan listede kayısıdan ve tarımdan anlayan malatayi bilen tek kişi onu da sona koydular yazık ettiler

Yazarın Diğer Yazıları