Mahir Temur

Bilim Adamı Selahattin Gürkan!

Mahir Temur

Malatya’da fikri takip yapan gazeteci sayısı Ay’a ayak basan insanoğlu sayısından az olduğu için Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan’ın deprem bilimci Naci Görür’ün de ismini verdiği “deprem ve azmış” konuşmalarının geçtiği videoyu izledikten sonra şaşırabilir.

Hatta bu video viral olduktan sonra Naci Görür’ün Twitter’dan attığı ağır paylaşımı da görünce şaşıran Malatyalılar olmuştur.

Açık söyleyeyim, ben hiç ama hiç şaşırmadım!

Başkan Gürkan’ın depremle ilgili ne bu ilk gafıydı ne de son gafı olacak!

Hatta yer bilimci Naci Görür dahi ilk değildi!

Malatya’da her hangi bir olay yaşandığı zaman maalesef o olay Selahattin Gürkan’ın yaptıkları veya söylediklerinin gölgesinde kalıyordu kaç yıldır.

Deprem olsa bile!

Tarih 24 Ocak 2020.

24 Ocak Sivrice veya Pütürge depreminden hemen sonra Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı, sosyal medyadan Esenlik marketlere sığınabilirsiniz diye paylaşım yapmıştı mesela.

Apartmanların altındaki Esenlik marketlere…

Ve 24 Ocak depreminden hemen sonra Malatya şu görselle donatılıyordu:


Depremi fırsata çevirmek için mücadele veren Gürkan ve ekibi, Malatya’da ne kadar açık hava reklam yeri varsa bu görselle donatmıştı.

“Milletimizin yanındayız” başlığıyla billboardlara çıkan Gürkan’a o tarihlerde şunu yazmıştım:

“Milletin paralarıyla maaş alan bir belediye başkanının ve belediyenin ‘Milletimizin yanındayız’ demesi kadar abes bir olay var mıdır? Milletin yanında olmak zorundasınız! Hele hele depremden hemen sonra ‘milletin yanında’ olmayacaksanız ne zaman olacaksınız! Bu tamamen Selahattin Gürkan üzerine kurulu bir PR çalışmasıdır!” demiştim.

Tarih 27 Kasım 2020.

Battalgazi sınırları içerisinde 4.7 büyüklüğünde bir deprem yaşamıştık. 8 ay önceki depremin verdiği korkuyla Malatya halkı paniklemişti.

4.7 büyüklüğündeki depremden hemen sonra ulusal kanallara bağlanan Gürkan yine depremin önüne geçmişti.

Haber Global televizyonuna bağlanan “bilim adamı” Selahattin Gürkan, “Öyle zannediyorum ki bu 4,7 şiddetindeki deprem bir artçı değil kendi başına bir öncü depremdir” diye okullarda okutulacak bir söz etmişti.

Literatüre geçecek bu sözden hemen sonra yine Haber Global televizyonuna bağlanan gerçek “bilim insanı” Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan ise Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan için “Şimdi o Jeofizik mühendisliği yaptığına göre ben de belediye başkanı olabilirim demektir. Yani, bu işi bilimcilere bırakmak gerekiyor. Herkes kendi işine baksın” demişti.

Üstüne yaşanan depreme “büyüklük” yerine “şiddet” diyen Başkan Gürkan’a karşı İTÜ öğretim üyesi ve jeofizik profesörü Ercan, “Bir belediye başkanı büyüklük ile şiddetin ne olduğunu öğrensin artık” demişti.

“Bilim Adamı” Selahattin Gürkan’a gerçek yer bilimci Övgün Ahmet Ercan ders niteliğinde cümleler kurmuştu!

Ama yine ders almadıklarını yaşayarak görüyoruz!

Tarih 6 Şubat 2023.

6 Şubat gününü 200 yıl sonra torunlarımızın torunlarının torunları dahi unutmayacaktır.

Dilden dile Malatya için milat olan bir gün yaşadık.

6 Şubat’tan önce ve 6 Şubat’tan sonra diye kodlanacak Malatya’da Selahattin Gürkan halen büyükşehir belediye başkanıydı.

24 Ocak’ta denemesini yaptığı ve milletin pek kızmadığı reklam faaliyetini tekrar yaptı.

Üstüne Malatya’da halen cenazelerimiz göçük altındayken boş bulabildiği billboardlara şu reklamla çıkmıştı Gürkan.


24 Ocak depreminde şehirde 3-5 bina yıkılmışken dahi garipsediğim olayı binin üzerinde vefat varken ve şehir merkezi haritadan silinmişken Gürkan ve ekibi yine yapacağını yapıyordu.

24 Ocak’tan 1 mikron büyüklüğünde dahi ders almayan bu ekip yine depremin önüne geçmişti!

“Keşkem yok” ile başlayıp, “cenaze namazı” ile devam edip “azgınlar” ile sonuçlandırıyordu Gürkan!

Tarih 22 Mayıs 2023.

Malatya’da yaklaşık bin 300 canımız enkaz altında vefat etti.

Böyle bir ortamda “bilim adamı” Gürkan bir evde şu konuşmayı yapıyor:

“Ben de bilim adamıyım, ben de öğretmenim. Şu Naci Görür… Tabii deprem fay hatları var. Bu bilimsel… Ama Cenabı Allah’ın Kuranı Kerim’de ayetlerde nasihatleri var. İnsanoğlu ne zaman azmışsa buna benzer (6 Şubat depreminden bahsediyor) hareketlerle karşı karşıya kalıyoruz. Onun için biz durumumuzu düzeltmedikçe Allah bizim durumumuzu düzeltmez”

Hem ben “bilim adamıyım” diyor hem de Yeni Camii imamı gibi konuşuyor!

Üstelik artık bir Yeni Camimiz dahi yok!

Toplumun “azgınlığı” beni ilgilendirmiyor ama azgın idarecilerin, azgın müteaahitlerin, para hırsı bürümüş vasat ve azgın yöneticilerin tutumu yüzünden bugün Malatya helak oldu!

Gerçek bilim insanlarının uyarılarını dikkate almayan yerel yöneticilerin tutumu yüzünden bu kadar insanımız göçük altında kaldı.

Bırakın İlahi dinleri, Budizm ve Şintoizm dinleri hakim olan Japonya’da 9 büyüklüğünde dahi deprem olduğu zaman bir elin parmak sayısı kadar ölüsü olmuyorsa, depremden sonra şehirler hemen normal hayatına dönüyorsa; bin 300 insanımız vefat ettikten sonra bir yöneticinin toplum içinde beceriksizliğini örtmek için azgınlığı bahane etmesi kadar bu milletle dalga geçilemezdi.

Toplum azdığı için deprem olduğunu savunan “bilim adamı” Gürkan’a bir-iki soru sormak istiyorum:

Başkan Gürkan’ın tüm belediye başkanlığı süresince yönettiği kurumlar adına müteahhitlerden aldığı bağışları sormak istiyorum.

Tek tek, firma firma açıklayabilir misiniz?

20 yıllık belediye başkanlığınız döneminde imar komisyonlarını belirlerken nasıl bir yol izlediniz?

Allah’ın ayetlerini savunan bir yönetici, kutsal kitabımızda “düşünmek” ile ilgili veya “sorgulamak” ile ilgili onlarca ayetin olduğunu görmez tabii!

İşine gelmez!

Prof. Dr. Naci Görür’ün paylaşımını görünce şaşırmadım ama çok üzüldüm.

Görür Hoca diyor ki…

“Canlarımızı korumak için kılını dahi kıpırdatmayan yerel yönetici temsilcisi şimdi Malatya’nın güzel insanlarını ve ölen canlarımızı azdıkları için öldüler diye suçluyor. Bir doğa olayını kutsal inançlarımızı da lekeleyecek şekilde yorumlayan bu bilgisiz zatı tüm Malatyalılara şikayet ediyorum.”

Şehrimin seçtiği bir belediye başkanına yönelik bir profesörün bu ağır cümlelerine kızmayı bırak maalesef hak veriyorum.

Ama işin sonunda üzülüyorum tabii!

Son soru:

24 Ocak depremi ile 6 Şubat depremleri arasında Sayın Gürkan depreme hazırlık anlamında neler yaptı?

“Allah işini güzel yapanları sever” ayetini hatırlatarak yazımı bitireyim. Çünkü Malatya’da 6 Şubat’tan sonra işini güzel yapan yönetici sayısı Mars'a inen araç sayısı kadar dahi değildi!

@mahirtemur

Yorumlar 22
Ali eren 02 Haziran 2023 18:54

Sayın başkan: Gerçekten belediyede bu kadar liyakatsız ehliyetsiz insanları daire başkanı ve gen sek yrd yapmayı nasıl becerdın . İlk başlarda dışardan getırdiğin insanlara sahip çıkmadın. Gönderdin .malatyada adam bitmiş gibi malatyalı olnayanları genel müdür ve gen sek yrd yaptın.son zaman atadığın daire bşk ve müdürlerde liyakat ehliyet varmı söyle,makam arabaları ile akşama kadar arabada keyf çatıyorlar. İnsanlar çadırda yağmur altında bitmiş tükenmiş siz lüks yerlerde veda yemegı yiyorsunuz. Çokmu önemli veda yeneği ,,,İsraf lüks saltanat ne zaman bitecek.çadırlar kalkana kadar lüks yaşamak haram bize. Makatyanın suyu çamur akıyor, lüks koltuklarda gen müd görnez 5 ay oldu. Hindistan kasaba görünümü bitnedi. Malatyamıza yazık oldu elveda Malatya

Mehmet 30 Mayıs 2023 09:41

Bilim adamı konuşurken yanlarında olan yalaka milleti bu konuşmasında ne demiş acaba, kesin alkışlamışlardır başkanlarını çünkü halk olarak yalaka bir toplumuz. şakşakçı toplum olursak adam da bize yüzümüze baka baka hakaret eder. biri de çıkıp demedi mi başkan haddini bil en büyük sorumluluk sende idi azıtan sen ve senin gibilerdi sayenizde bizde bu felaketleri yasadık demedi. Kesin foto çekip başkanları ile komşularına hava atmışlardır başkan bize geldi diye, Pis yalakalar........

Malatyalı 44 26 Mayıs 2023 17:48

Öncelikle 6 Şubat Depremlerinde hayatını kaybedenlere Cenab-ı Allah'tan rahmet diliyorum. Belediye ve Çevre Şehircilik Müdürlüğüne tavsiyem Sivas Caddesi, Kışla Caddesi, Akpınar, Cezmi Kartay ve Pamukhan civarı Malatya'nın temsili yerleridir. Buraların yerinde yapılması eski halinin devamı MALATYA ve MALATYALILAR için büyük önem arz ediyor. Buralar Malatyalıların hergün gezip dolaşıp alışveriş yaptığı yerlerdir. Evlerin, Dükkanların yerinde yapılması dışarı giden Malatyalıların geri dönüşüne hız katacaktır. Başka bir düşünceyi ne esnaf ne de ev sahipleri kabul eder.

Hakkı 24 Mayıs 2023 21:20

Sadece belediye personeline ve kendi getirdiği halde hakaret ve aşağıladığı ekibine yaptıklarına kalsa bu adam Malatya için yüz numara ufak kaldı.Memurun ilave hakkını işçilerin mesaisini kesti, maaşları düşürdü.Bir çok hizmete imza atıp biz çalışanlara hep saygılı ve babacan davranan Ahmet başkan dönemini karalayıp,iftira boyutunda rakamlar söyledi.Belediyede çalışmaktan hep gurur duyduk.Bu dönem ise utanıyoruz nerdeyse.İdareciler hem yetersiz hemde yedikleri hakaretleri personelden çıkaran yetersiz ve zayıf insanlar.Bütün personel 2024 mart ayını bekliyoruz.Mahir bey siz bu konuda bizim için hep destek yazıları yazdınız.Size teşekkür ederiz.Belediyede tas kayıp.Son daire başkanlıkları değişikliği yaparak yine yetersiz ilan edip kendini kurtaracak sözde.Bunları takip edin.Getirdigi adamların yarısını kovaladı.Kalanlarıda değiştirecek.Allah var,ve çok şükür biz ona havale ediyoruz herşeyi

Feyza Ay 24 Mayıs 2023 17:05

Fazlası var eksiği yok yazdıklarınızın ama merak etmeyin ilk yerel seçimlerde aday gösterilirse reisin hatırına!!! yine seçilir.

Çarşı esnafı 24 Mayıs 2023 14:12

Mahir bey ağzına ve kalemine sağlık. Mahir bey,sizden ricam şu çarşı inşası ile ilgili bir haber yaparsanız memnun oluruz.tüm çarşı esnafı sizlere minnettar kalırız.çarşıda bir belirsizlik var kime başvuracağımızı bilmiyoruz. Allah rızası için ilgilenirseniz müteşekkür olurum ben ve esnaf halkı . Ve bizim lütfen sesimiz olun.

Önemsiz 24 Mayıs 2023 13:00

Sayın Yazar, Yeni Camii imamı benzetmeniz hoş olmamış. Eleştirdiğiniz insanın yanlışına yaklaştırır bu sizi.

??? 24 Mayıs 2023 12:47

Kadriye birşeyi unuttunuz okadar masum hayvanlar barınaklarda acı çekti dağa taşa atıldı şehirlerde köylerde birçok yerde ZULUME uğradı acaba bu masumların ahı yetkililerin yetkisini kötüye kullanması bunlarında bir düşünün milletin elinden busum hayvanla

Sabri 24 Mayıs 2023 12:13

Bu adamın geçmişine bakın. 4-5 bin nüfus lu bir beldenin belediye den 600-700 bin nüfuslu büyüklehir e geçti hataydı. Çünkü çapı müsait değildi yetmedi . En kısa zamanda azledilmesi lazım. Malatya ya yazık oldu. Yanlış tercih yapılmış.

Gonca 24 Mayıs 2023 10:21

Bu yorumlar da olmasa insan çatlar bu kültürsüze Ben Malatyalı olarak Güzeller güzeli şehrimin belediye başkanlığından derhâl istifasını istiyorum Daha söyleyecek hiçbir sözüm yoktur istemiyoruz cahil kültürsüz vasıfsız elemanı

metin 24 Mayıs 2023 10:03

5 yıldır malatyada yaşıyorum ama 56 yıllık ömrümde malatyadaki kadar rezil bir belediyecilikte görmedim 6 -10şubat arası 1 bardak suyu 1 dilim ekmeği vatandaşın önüne koyamayan sözde başkan azmışlar demiş ve bazı malatyalılar kızmış.HALKLAR HAKETTİĞİ GİBİ YÖNETİLİR. yarın seçin olsun Gürkan veya o zihniyet yüzde 75 ile seçilir.evet malatya hakkettiği bir başkan ile devam eder sağlıcakla kalın

haktan 24 Mayıs 2023 09:43

sayın selahattin gürkan benim biri 6 biri 10 yaşında yavrum ve akibinde kardeşim ve eşi öldü bunlar nasıl bir azgınlık yapmış olabilir senin hiçmi ölüye diriye saygın yok allahdan korkmaz. dilerim allahdan biz evlat kardeş ana baba acısı yaşadık sen daha fazlasını yaşayasın bizden daha kötü olasın. Naci hocam ve diğer bilim adamları çoğu kez uyardı bilime bile saygın yok öğretmenim diyorsun bilim adamıyım diyorsun vallaha eğer biraz ADAMSAN utanacak yüzün varsa istifa eder gidersin. Elazığ depreminden buyana ne hazırlık yaptın şehir mezarlığında tabut ve kefen yoktu civar illerden geldi şuanda senin memleketinin yemeğini suyunu istanbul belediyeleri ve diğer iller veriyor karşılıyor sende haya utanma olsa ADAMLIK olsa o koltukta durmazsın hani yaptığın hazırlık nerde daha memleketinin ihtiyacını karşılayamadın ALLAH razı olsun VAN , BAŞAKŞEHİR, AVCILAR, KARTAL ,BAĞCILAR İZMİR ve daha sayamadığım Diğer belediyelerden senin yapamadığı yaptı.birşey yapamıyorsun bari adamlık göster milletin acısına saygı duy sesini kes ben bir malatyalı olarak UTANIYORUM senden ve sana oy verdiğim için kendimdende.

Hurrem 24 Mayıs 2023 09:41

Agzina sağlik mahir o kadar güzel anlatmişsinki..bana ohhh dedirtti..hislerimize tercüman oldun..yanliz orda oturan kişiler ya hocam başkanim malatya maraş osmaniye elbistan hatay elazig kilis burda akp oy çikti,belediye başkanlari akp li yoksa siz, biz azginmiydik..diyemediler Her seyi cc ALLAHA bagliyorlar sen tedbirini al takdiri ALLAH bırak...sanki lut kavmi olduk'' azdilarda ondan''?lafa bak..

Ali 24 Mayıs 2023 09:12

Sayın başkanım sizi sevdiğimden dolayı söylüyorum motaşta sizden önceki yönetim zamanında adı usülsüz işlere karışan kişiyi görevden almışlardı şimdi yine bi mevki sahibi olmuş oradaki ekibinizi bence gözden geçirin vesselam

Ahmet 24 Mayıs 2023 08:25

Teşekürler mahir bey teşekkür gazeteci kardeşim kalemine yüreğine sağlık, memleketin hakkını,malatyalıların hakkını savunup ,ordinaryüs profesör doktor Selahattin Gürkan baskan beye haksızlık etmekle birazda ayıp etmişsin

Hazreti Gürkan-i 24 Mayıs 2023 00:58

Şerafettin Mert ile birlikte yeni bir tarikat kurdular da bizim mi haberimiz yok? Millet çamur içiyor, bunlar şakşakıyı arıyor! Şmdi ben budistim, sen ne anlatıyorsun Malatyalı Mıçı???

Abidin toprak 23 Mayıs 2023 23:48

Sevgili Mahir bu çok güzel yazılarından birine daha okudum Cesur ve seviyeli yazılarına ve güzel kalemine binlerce teşekkür ediyorum gelelim Sayın bilim adamı başkanımıza yine bilim adamı başkanımız hanımının yeğeninin kocası resim öğretmeni vekil olan müdürü sağlık sosyal daire başkanlığına getirdi sağlık sosyal daire başkanlığına tam olarak Uyan resim öğretmenine Yeni görevinde başarılar diliyor Tabii aynı zamanda bilim adamı başkanımıza da

Selami 23 Mayıs 2023 23:39

Belediye başkanıı ve daire yöneticileri liyakatsız da diğer kurumlarımız ćok mu liyakatı ön planda tutuyor sanki. Üniversitelerimiz bile liyakatsızlar ile dolup taşıyor.

Ahmet hoca 23 Mayıs 2023 21:59

Gafları ve liyakatsiz atamaları saymakla bitmez.daha düne kadar depremde vefat eden insanları yıkayarak ve kepçeyle üst üste gömmediğini başarı sayan bir belediye başkanımız var Şükür!bostanbasi ve fahrideki ağır hasarlı binaları hasarsıza çevirmek ne kadar sığar İslam'a ve insanlığa.birak bize din ağzı yapmayı sayın Gürkan.belediyenin her tarafını üniversite bile okumayan insanla doldurdun.biraz inanıyorsa beyefendi birsuru gencin günahını alıyor.yazik...

Haksızlık 23 Mayıs 2023 21:35

Mahir abi haksızlık yapıyorsun. Kıymetli başkanımız 6 Şubat depreminden sonra liyakatin ne kadar önemli olduğunu anlayıp çok önemli (!) isimleri daire başkanı olarak atadı. Mesela mezarlık daire başkanlığı kurdu ve lise mezunu (açıktan lisans okumuş olabilir) bir bilgisayar işletmenini daire başkanı olarak atadı. Ulaşım daire başkanlığı yine aynı eğitim seviyesine sahip uzman bir şahsa emanet edildi. Belediyeden lisans ve lisansüstü eğitime sahip insanların kaçması için bütün şartlar oluşturuldu ve yavaş yavaş eksiliyorlar. Böylelikle artık liyakatli insanların söz sahibi olduğu ve bu insanların yeniden inşa edeceği yeni Malatya'mızda huzurla ve güvenle yaşayabileceğiz.

Mehmet can 23 Mayıs 2023 20:49

Son 2 yılda olanlar davul zurna halay ekibi bilim adamı belediye başkanı ile tüm Türkiye'ye değil dünya ya bizi rezil ettiler Malatyalıyız deme utanır olduk utanç kaynakları bunlar...

Kemal Uzunpınar 23 Mayıs 2023 20:04

Bilim , teknoloji ve diğer etkenleri de sıralamanın faydası yok Malatya insanının hak ettiği adam bu ne yazık ki Sorgulamaktan uzak İktidar yalakalığını ilke edinmiş bir topluluğa Selahattin Gürkan gibi başkanlar yakışır

Yazarın Diğer Yazıları