Mahir Temur

Büyükşehir Belediyesi kimseye anlatamaz!

Mahir Temur

Geçtiğimiz yıl Ağustos ayında çoğu resmi kurumumuz ülkedeki belirsiz durumdan dolayı bankaların bol keseden verdiği “promosyon ücretini” amiyane tabirle ıskaladı.

Malatya’da ilk bu işi kotaran Yeşilyurt Belediyesi oldu.

Mevcut anlaştığı banka ile süresi bitmediği halde 3 bin lira işçi başı ceza karşılığında başka bir banka ile 27 bin lira gibi o dönem çok iyi diyebileceğimiz bir rakama anlaşmıştı.

Yeşilyurt Belediyesi’nin tüm çalışanları 24 bin lira toplu para almıştı.

O dönem asgari ücretin 5 katı bir rakamdı!

O dönemler ilaç gibi gelmişti çalışanlara…

Mesela İnönü Üniversitesi Yeşilyurt Belediyesi gibi erken davranamamıştı ama Ekim ayında mevcut çalıştığı bankadan “güncelleme” isteyip verilen rakamı beğenmeyince başka bir banka ile 24 bin liraya anlaşmıştı. Mevcut çalıştığı banka ile süresi bitmediği için çalışan başı 2 bin lira ceza verilmişti.

Yaklaşık 7 bin çalışanı olan ve maaş hacmi Malatya’daki tüm kurumlardan yüksek olan İnönü Üniversitesi’nin tüm idari, akademik ve işçi kadrosu 22 bin lira toplu para almıştı.

O dönemler yazmıştım.

Malatya Büyükşehir ve Battalgazi belediyelerinin geç kaldığını, bunun bir fırsat olduğunu ve hemen bankalarla görüşmeleri gerektiğini vurgulamıştım.

O dönemler bu promosyon yazılarımdan sonra Büyükşehir Belediyesi yetkilileri ile görüşmüştüm.

Sözde çalıştığı bankalar Ocak ayını beklemeleri gerektiğini ve bu 2023 yılının ilk ayında istedikleri rakamları verebileceklerini vurguladıklarını aktarmışlardı bana.

Bu görüşmelerden sonra bankacı tanıdıklarımla da görüşmüştüm ve “Yeşilyurt Belediyesi’ne verilen promosyon rakamının verilemeyeceğini” vurguluyorlardı.

O fırsatın kaçtığını ve sanki banka yöneticileri birbiriyle gizli bir anlaşma yapmışlar gibi düşük fiyat vereceklerini söylüyorlardı bankacı arkadaşlarım.

Ocak ayını geride bırakırken geçen hafta Büyükşehir Belediyesi’nin 4 farklı banka yetkilisiyle görüştüğünü ve en yüksek promosyon ücretini veren bankanın 9 bin lira verdiğini aktarıyordu kaynaklarım.

Tamam, bu fırsatı kaçırdınız ama 9 bin lira gibi neredeyse bir asgari ücret promosyon rakamı almak çalışanlarınızı hayal kırıklığına uğratır.

20 bin TL üzerinde bir rakamı alamayacağınızı 4 ay önce yazdım ama en azından 2 asgari ücret tutarında bir rakam için mücadele verilmelidir.

Mesela yine bu fırsatı kaçıran Battalgazi Belediyesi’ne de çalıştığı devlet bankası 2023’ü bekleyin demiş.

Aldığım bilgilere göre 20 bin lira istediklerini bildirmişler.

Çalıştığı banka bu fiyatı verir mi?

Hiç zannetmiyorum.

Ama “verecekler” diyor Battalgazi Belediyesi yetkilileri…

Hem çalışan bakımından hem de maaş ortalaması bakımından Battalgazi Belediyesi’nden yüksek hacimli Büyükşehir Belediyesi 9 bin lira gibi komik bir rakamı kabul etmemelidir.

Ortalıkta dolaşan bi sürü dedikodu var ve bunları yazmak istemiyorum.

Merkezde üç belediye var ve bir belediye 6 ay önce anlaştığı banka aracılığıyla çalışanlara 24 bin lira vermişken ve ay sonunu kara kara düşünerek geçiren binlerce çalışan ortadayken şu promosyon işini artık halledin lütfen.

Bi gün de çalışanlarınız için mücadele verin.

Gerekirse kamu bankalarının genel müdürleriyle görüşün ama sizi bilerek ve isteyerek bekleten “bankanızdan” bu şekilde hesap sorun.

Geçen yıl Ağustos ayında asgari ücretin 5 katı fiyatına anlaşan Yeşilyurt Belediyesi’nin 27 bin lirası bugün 27 bin lira mı?

Değil tabii ki…

Ama en azından 2 asgari ücret tutarında bir rakam için mücadele verin.

Yoksa koskoca Büyükşehir Belediyesi’nde hiçbir yetkili 9 bin liranın gerçekliğini kimseye anlatamaz!

https://twitter.com/mahirtemur

Yorumlar 1
Azer 31 Ocak 2023 19:46

Gerçekler

Yazarın Diğer Yazıları