Mahir Temur

Herkes yolunda ama Malatya yoldan çıkmış!

Mahir Temur

Malatya’da uzun yıllardır “Malatya’yı” yazıyorum ama ben hiçbir dönem bu kadar sıkıntılı bir şehir hatırlamıyorum.

Malatya şu anda uçurumdan aşağı doğru sürükleniyor ve bu düşüşü durduracak ne bir iktidarın temsilcisi var ne de muhalefette bu düşüşe “dur diyecek” bir siyasetçi var.

Her ne kadar ekonomik sıkıntılar tüm sıkıntılarımızın önüne geçse de bu ekonomik durumu dillendirecek veya iktidara yol gösterecek bir muhalefet de olmadığı için bir elin parmağını geçmeyecek düzeyde yazanlar veya konuşanlar haricinde herkes durumundan memnun gibi.

Mesela Organize Sanayi Bölgesi’nde son 2 ayda yaklaşık 3 bin çalışanın işten çıkarıldığı iddia ediliyor.

Herkes sessizce konuşurken göçmenlerin her alanda olduğu gibi Organize Sanayi Bölgesi’nde de daha düşük maliyetlerle çalıştırıldığını bilmeyen var mı?

Bizim çocuklarımız işsiz kalırken Suriyeli veya Afgan işçilerin her alanda çalıştırılmasını kafaya takacak Malatya’da bir STK temsilcisi veya bir muhalefet temsilcisi yok mu?

Yok!

Yeşilyurt Belediyesi’nde 150’den fazla işçinin işten çıkarıldığı iddia ediliyor. Malatya kaç gündür bunu konuşuyor. Sayısız telefon alıyorum.

Battalgazi Belediyesi’ne bağlı sosyal tesislerde SSK’sız işçi çalıştırılıyor iddiaları havada uçuşuyor. Bizzat görüştüklerim var.

Büyükşehir Belediyesi çalışanlarına bu ay yemek parası eksik yatmış mesela…

Neredeyse son yazılarıma yapılan yorumlar da dahil 20’den fazla çalışan ile görüştüm.

Torpil almış başını gitmiş ve üstüne her geçen gün belediye çalışanlarının mesaileri verilmediği halde yaşamadıkları sıkıntı kalmamış.

Uçuruma doğru sürüklenmenin sebebi görüp de konuşmayanlardır!

Şehirde umudumuz tükeniyor!

İşte bu umutsuzluk hali bizi bitirir!

Yıllarca bu şehirde, iyisiyle-kötüsüyle bizlere umut olan siyasi aktörlerimiz vardı.

En azından bölge illerine göre daha az da olsa 2000’lerin başından 2010’lara kadar bu şehirde önemli hizmetler yapılmıştı.

Bu hizmetler dahi yapılırken şehirde bir muhalefet bilinci ve basın namusu diyebileceğimiz bir “bilinç” vardı.

Malatya’da artık bırakın bir ahlaki duruşu herkes artık bir köşeden tutmuş gibi!

Kimisi bazı değerlerden dolayı bazı konuları görmeyip bazı olayları şişirirken, kimisi koltuğunu korumak için her yolu mübah görüyor!

Esas tehlikeli olan ise her koltuğun “yancılarının” iş başında oluşlarıdır!

Her “yancının” bir hesabı var ve hesaplar havada uçuşurken Malatya’yı düşünen bir Allah’ın kulu yok!

Belki CHP veya İYİ Parti bu AK Parti’nin “parçalı” durumundan memnundur ama bu “parçalı” durumu Malatya’nın menfaatine çevirme noktasında bir girişim söz konusu olduğu zaman şehirde toplumsal bir farkındalık oluşturamıyorlar maalesef!

Çünkü liyakat sadece iktidar temsilcileri için geçerlidir zannediyorlar!

Asıl liyakatsizlik, bu kadar sıkıntı varken muhalefetin koltuklarda “dedikodu” yapmasıdır!

AK Parti şu anda Malatya’da kaça bölünmüş?

Bi tarafta Malatya’yı “tek ben yönetirim” diyen veya yaptığı işlerle öyle algılanmasını isteyen bir Öznur Çalık var.

Çalık’ın etrafında ise “liyakatsiz” yeni veya daha kendisini “yeni” hisseden tayfalar var.

Diğer tarafta Malatya’ya bir gram faydasını olduğunu hatırlamadığım Bülent Tüfenkci var. Tüfenkci’nin etrafında ise “belli-belirsiz” bir tayfa var.

İşte bu iki tarafı her hareketiyle “bertaraf” etmeye çalışan ve aslında AK Parti’nin kodlarında olmayan bir Selahattin Gürkan var. Gürkan’ın da yanında duran çok farklı kesimden insanların yanı sıra, “yanındaymış gibi” hareket eden ama aslında karşısında olduğunu bildiğim bi sürü “hesaplı” insan var. 

Senenin belli zamanlarında “yıllık izindeymiş gibi” hareket eden Hakan Kahtalı ve Ahmet Çakır var.

Ve üstüne, bu karmaşayı belki de çözmesi gereken tek kişi olan AK Parti Malatya İl Başkanı İhsan Koca ise EYT’yi bekliyormuş gibi davranması Malatya’yı her geçen gün diplere çekiyor.

İşte bu “parçalı” durumda yaptıklarıyla siyasi hayatının son demlerini yaşayan merkezde 2 ilçe belediye başkanımız var.

Biri Gri Pasaport olayından sonra yaptığı her hareketiyle sonunu hazırlayan Mehmet Çınar…

Diğeri ise Basri Kahveci ile beraber Umre’ye gitmek için para biriktiren ama bu parayı buldukları halde Mekke’yi unutan Osman Güder…

Ve üstüne, ittifak ortağı olmasından dolayı yol göstermesi gerekirken son 2 yılda bıçak gibi kesilen, arada sırada boy gösteren MHP milletvekili Mehmet Fendoğlu var karşımızda.

Hal böyle iken sadece parti içi çekişmelerle adından sürekli söz ettiren bir İYİ Parti ile aynı İhsan Koca gibi EYT’yi bekleyen CHP’nin İl Başkanı Enver Kiraz var.

Malatya’da “ben olmazsam CHP biter” dercesine sanki Malatya’nın bu kötü gidişatında bir rolü yokmuş gibi bulutların üstünde gezen bir Veli Ağbaba da var maalesef!

Ve üstüne AK Parti’den yetiştikleri için fark yaratması beklenen ama ne hikmetse “göçmen gibi” davranan bir DEVA ile GELECEK var Malatya’da!

İşte böyle bir ortamda bazen belediyeleri eleştirip bazen susan bir Yeniden Refah Partisi’nden Bilal Yıldırım var. Seçerek muhalefet yapsa da en azından bu millete dokunan konuşmalara devam ediyor.

Malatya’da siyaset bu durumdayken basının da etkili olması zaten düşünülmezdi.

Çünkü bir elin parmağı kadar yazabilen veya konuşabilen gazeteciler haricinde yönünü belli etmeyen yok maalesef!

Kısacası herkes yolunda ama Malatya yoldan çıkmış!

Haberiniz vardır ama en azından bu gemide olduğumu her zaman unutturmayacağımı hatırlatmak istedim.

https://twitter.com/mahirtemur

Yorumlar 18
ASLI 05 Aralık 2022 14:56

Başta büyükşehir bld olmak üzere Malatya'da belediyelerimizin yaptığı standart hizmetlerin reklamına harcadığı para, yapılan hizmetlere harcanan paradan daha çok! Üstelik bu hizmetler, belediyelerin asli görevi olan yol, kaldırım, altyapı ve bağ bahçe işleri.

Malatyalı 04 Aralık 2022 10:32

Belediyede zaten aşırı fazla olan kadronun azaltılması ve yine belediyedekilerin yemek paralarının az yatmasa malatyanın en büyük sorunu doğru. Bunlar düzeltilse malatya uzaya roket fırlatacak. Takmışsınız kafayı bi belediyelere. Belediye aşağı belediye yukarı. Mevcut yapılanlara bakmak gündeme getirmek veya bu yapılanlara yön vermek gerekirken tek amacımız belediye çalışanlarının hakkını korumak. En kolay bölüm bu sanırım. Belediyeye vur rahatla.

Bahadır 02 Aralık 2022 13:32

İÇERDE RUMUZLU kardeşim! "Çocuklarının gözüne bak!" Ne kadar güzel bir cümle bu.Yuregine sağlık.Bütün kalemler,siyasiler,sivil topluma gelsin bu cümlen.Şahsi gelecekleri için bugünü satanlara, yarınlara isterse tufan olsun diyen azıcık merhameti kalanlara gelsin bu cümle. ÇOCUKLARINIZIN GÖZLERİNİN İCİNE BAKIN

İçerde 02 Aralık 2022 11:06

Mahir bey lütfen büyükşehrin her yılki bütçesini inceleyin. Gelirlere bakın. Merkezi hükümetin gönderdiği Bağışlara ve borçlanmalara bakın. Ayrıca gider kalemlerine bakın. Ulusal tvlere direkt yada dolaylı aktarılan reklam paraları ve her hafta değişen bilboardların, raketlerin, basına aktarılan paraların hediyelerin önemli bir kısmı kültür dairesi, sosyal dairesi ve belediye şirketlerinden sağlanıyor azıcık araştırın. Görün skandalları . Çocuklarının geleceği için gör. Hoş reklama aktarılanlar devede kulak bile değil. Şu maskiye bir bak. Su azizdir su hayattır. Çocuğun için bebeler için suya ve Maskiye bak. Maski de 800 personel varken bu dönem 400 kişi aldılar. Yeni işe alınanların Çoğu kadın. Sanki bu kadınlar kanal açacak , boru tamir edecek yada sayaç okuyacak. Hepsi Maskide oturuyor. Yarın başkan değişirse gelen nasıl yönetecek yazık. Şehre geleceğe kambur. Ve maskinin başındaki şaibeli kambur. Nereden el atsan elinde kalıyor. Büyükşehirde ise son bir kaç ay için 600 yeni eleman alındı bir sordur. Yine malum şekilde malum kişiler alındı. Bir bak Malatya’nın galeri nereye gidiyor/ İnsan kaynaklarının gideri neden çok. Bu kul hakkı değil mi? Malatya’nın parasını yok etme değil mi? Gelirlere özel bakın lütfen. Bakın gelir patlaması yaşıyor büyükşehir Malatya ve diğer Ak partili belediyeler . Çünkü Ankara , İstanbul, Antalya , Mersin vb iller kaybedilince paralar ak partili belediyeler özellikle bağış diye geliyor destekleniyor . Bütçeyi inceleyin görürsünüz . Maski su gelirleri ile tarihinde zirve de . En pahalı su Malatya da çünkü ve yatırım asgari düzeyde. Birde Borçlanmaya bakın borçlanma rekorları kırıyor belediye. Cumhuriyetten günümüze tüm zamanlardaki toplqm borçlanmanın kaç katı borçlanma var. Yatırım mı? Vicdan vicdan vicdan. Hepimiz bu şehirde yaşıyoruz. Nerde maalesef yok. Göz boyama reklam ve abartı yalan vs vs. Çocuklar yaşlılar ve masumlar için lütfen Şire pazarı yapım işi, yimpaş işi ve özellikle diğer yapım işleri inceleyin pislik ortaya çıkacaktır. Ama maalesef iktidar değişmezse bunların üstüne bu haliyle zor gidilir. Gelenlerin gidenleri kat kat arattığına şahidiz. Gidenlerin Çakır ve kadrosunun temizliğini çalışkanlığını birikimini şimdi anlıyoruz. Ama hepimiz söyleyemiyoruz. Sadece vicdan sahipleri, hasbiler ve cesurlar söylüyor. Nemalanmayan herkeste bu yazdıklarımın doğru olduğunu biliyor. Amma çıkarlar varya çıkarlar… Son not Bunu tarihe not düşmek için yazıyorum. BaĞzı “Benzinlikler” çok su götürücek. İçerde yada dışarda. Birgün mızrak çuvala sığmadığı kesinlikle görülecek. O günlere az kaldı. Bu temizlik için yüreğinin vicdanın sesini dinle. Çıkarların engel olacak olursa çocuklarının gözlerine bak. Onlar sana umut olacaktır. Seni bazen yalpalasan da seviyor şehrin ender gazetecisi…

91 02 Aralık 2022 10:53

Battalgazi belediyesi personeli ssk siz personel çalıştırmasına alıştık düşünün bir birimin müdürü bile ssk siz elden maaş alarak müdürlük yapıyor resmiyette ismi yok ama elden maaş alıyor bunuda araştırın bi

vah vah 01 Aralık 2022 20:17

Malatya da daha yürekli insanlar varmış ....deveye sormuşlar yükün ağır değil mi? deve demiş sırtımda yükümden çok şu önde giden eşek nereye gitse onu takip ediyorum o yükümden ağır geliyor bana demiş yazık malatyama

Serkan 01 Aralık 2022 11:42

Mahir bey'in tek başına kalmaması gerekir. Hiç olmadığı kadar Cesur medya mensuplarına ihtiyaç var.

Bahadır 01 Aralık 2022 02:31

Güzel yazmışsınız.Seçim arifesinde yiz.Siz ve yakın olduğunuz gazeteciler ile doğru adayların isimlerini destekleyin. Tarlada izi olmayan 2-3 yıllık adamlara ve parasina güvenen isimlere prim vermeyin. Ehliyet ve liyakat bizim derdimiz. İzleyip göreceğiz.Daha şimdiden akaryakıtcılar,mobilyacılar(Sektör yanlış anlamasın,siyasetçi diye geçinenleri kastediyoruz)para ile isimlerini söyletiyorlar.Medya yine üç beş kuruşa kanarsa yazık olur bize.

Kaliteci 30 Kasım 2022 23:13

Mahir hocam velhasıl kelam düzgün insanlar siyaseti bırakmış veya ilgilenmiyorlar , çünkü sağ sol hangisi olursa olsun kim kalırsa kalsın yada kim gelirse gelsin başta Malatya mizin sonra ülkemizin vay haline ...

Yusuf Tunç 30 Kasım 2022 22:13

Kalemine sağlık Mahir abim bir belediye başkanı düşünün Selahattin GÜRKAN personeline zulmeden hakkını yiyen ve bu belediye başkanı ki Ayın 20 günü Ankara’da Malatya’nın sorunları ile alakası yok Ankara’daki işlerini takip etmekten Malatyamıza çok yazık oldu ak partinin bunu fark etmesi lazım yoksa işi zor

KabakKEmane 30 Kasım 2022 17:40

Hepsi el olmuş malatya ya eeee ne demişler: El elin eşeğini türkü çağırarak ararmış. Sonuç ortada....

Menfaat köleliği 30 Kasım 2022 16:44

Mahir bey ağzına kalemine sağlık. Malesef bu ülkede hele de bu şehir de kısır bir döngü oluşmuş ki. Allah bu insanımızı uyandırsın. Devletin kurumları siyasilerin arka bahçesine dönmüş garip olanda herkes ya olayın hiç farkında değil olanlarda birilerinin gölgesinde yaşadığı için onların konuşması yada farklı cephede olması mümkün değil. Adalet Hz.Ömer dönemindeymiş. Allah için bu memleket bu vatan için çalışan katma değer üreten bir siyasetçi Malatya da malesef yok. Malum belediye başkanımız 50 sene malatyaya bir şey yapılmasına gerek yok ben her şeyi yaptım diyor. Üzerinde resminin ve büyük puntolarla isminin yazılı olduğu belediye yatırımları ne hikmetse hepsi Ahmet Cakır döneminde yapılmış yatırımlar. Esenlik kimya fabrikası satıldı mesala. Belediye şirketleri sürekli sermaye artırımına giderek belediyeden para çekiyor yani batmak üzere. Kurumsalliktan uzak yandaşlıkla yönetilen bir sistem malesef. Vel hasıl git gel konya 6 saat. Al birini vur ötekine... Tek temennimiz insanımızın artık uyanması olayların işlerin tezgahın farkında olması ne diyelim

Mert 30 Kasım 2022 15:49

Malatya da Bakan olan Sn Tüfenkçi Allah rızası için Malatyaya bakanlığın döneminde 5 icraatını say desek sayabilirmisin sayamazsın neden mi çünkü icraat yok En azından Çevre yolunu bitirebilirdin

Elazığlı 30 Kasım 2022 15:42

Bu duruma seçim ekonomisi deniyor. Sadece Malatya da değil. Tüm Türkiye'de olan bir durum.

Liyakat. 30 Kasım 2022 15:05

Yazıda adı geçen AK Parti mensuplarının tamamı AK partinin seçimi kaybetmesi halinde AK partiyi yerden yere vuracak kişilerdir. Aynı kişiler bir süre sonra iktidara hangi parti yakın görünüyorsa o partide öbeklenirler. Dava, ilke, Misyon ve vs. gibi kavramlar hemen unutulur. dedim ya önce MÜLKİYE...

Mücahit 30 Kasım 2022 14:49

Mahir bey yazıda bahsi geçen kişilerin tamamının işleri yolunda. Malatya umurunda değil bu arkadaşların. Bunların derdi ''ÖNCE MÜLKİYE SONRA TÜRKİYE...'' Hadi bana eyvallah.

Hasan Özkan 30 Kasım 2022 14:20

.

Malatyalı 30 Kasım 2022 14:05

işte malatyanın özeti...yazıkkk

Yazarın Diğer Yazıları