Mahir Temur

Malatya Fayı hangi ilçeleri etkiliyor?

Mahir Temur

Dünkü yazımda Malatya Fayı ile ilgili bir yazı yazılması gerektiğini belirtmiştim.

Kahramanmaraş merkezli 7,8 ve 7,6 depremlerinden sonra açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Naci Görür Malatya fayına dikkat çekmişti.

Öngörüleri genelde isabetli olan Naci Hoca,

“7,6'lık depremden sonra Malatya fayı, Ovacık fayı, Nazimiye fayına stres transferi olmuş olabilir. Dikkatli olun” uyarısında bulunmuştu.

Malatya fayı üzerinde gerçekleşebilecek bir depremi bırak mevcut olmuş depremde dahi bazı konularda halen sorun yaşarken ve daha 3 yıl önce Sivrice depremi yaşamış ve ders çıkarmamış bir toplum olarak hali hazırda hasar tespit çalışmaları devam ederken yetkilileri belgeleriyle uyarmak istedim.

Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğünün (MTA) güncel “Diri Fay” haritasından Malatya fayını çok dikkatli bir şekilde inceledim.

Fayın nereden geçtiğini, hangi yerleşim alanlarının Malatya fayına yakın olduğunu yazmak istiyorum. 

Dikkat çektiğim yerlerin hem uydu fotoğraflarını hem de harita görüntülerini paylaşacağım.

140 km. olan Malatya fayı, Doğanşehir’in güney batısından başlayıp, Polat ve Dedeyazı’nın hemen dibinde devam edip Akçadağ Büyükçimiş mahallesinin tam ortasından geçiyor.


Akçadağ merkez Kültür mahallesinin hemen dibinden geçip yine Akçadağ merkezdeki TOKİ konutlarının hemen kuzey batısının yer aldığı mahallenin ortasından geçiyor.

Akçadağ’ın Başpınar mahallesinin hemen batısından devam eden Malatya fayı, haritadan ismini öğrenemediğim köyün tam ortasından geçiyor.


Akçadağ Yukarı Örükçü’nün hemen üstünden geçip; Enzel, Keklikpınar, Kadı İbrahim köylerinin içinden geçiyor.


Şu fotoğrafa iyi bakın. Akçadağ Ilıcak köyünün ortasından geçen Malatya fayı, bir evin tam ortasından geçiyor.


Bu Malatya fayının aslında korkutucu tarafı 5 ilçemizi direk etkiliyor olmasıdır.

Yazıhan Hamidiye köyünün batısından devam eden Malatya fayı Fethiye’nin ortasından geçip devam ediyor.


Yazıhan sınırından çıkıp Arguvan sınırları içerisine giren Malatya fayı, Yayıklı mahallesinden geçip Ömerağa ve Çavuşköy’ün tam ortasından geçip devam ediyor.


Aşağıda paylaşacağım haritadan açık bir şekilde Malatya fayının üç kola ayrıldığını görüyoruz.


Arguvan’a bağlı Akören, Kızık, Eymir, Güngören ve Kömürlük köylerini tam ortalamış ve 3 farklı kırık oluşturmuş fayları görüyoruz.


Arguvan sınırından çıkıp Arapgir sınırına ulaşan Malatya fayı, Yeşilyayla, Suceyin köyleri ve Arapgir merkezin batısından geçip farklı kollara ayrılıyor.

Bi kol Erzincan Kemaliye’ye doğru giderken diğer kırık Sivas’a doğru ilerliyor. Tabii genel fotoğrafa baktığınız zaman Darende ve Hekimhan’a da çok uzak diyemeyeceğimiz bir uzaklıkta.


Derdim kimseyi korkutmak değil.

Devletin resmi kurumu MTA’nın “diri fay” sekmesinde açık bir şekilde Malatya fayının yakın geçtiği yerleşim alanlarını inceledim.

Yer bilimci değilim ama gördüğümü açık bir şekilde analiz edebiliyorum.

Buradan açık açık çağrıda bulunuyorum.

Malatya Valiliğini, Malatya İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğünü, Malatya Büyükşehir Belediyesini, Akçadağ Belediyesini, Arguvan Belediyesini, Doğanşehir Belediyesini, Yazıhan Belediyesi hatta Arapgir, Darende ve Hekimhan belediyelerini uyarıyorum.

Uzmanların Malatya fayı ile ilgili uyarılarını dikkate alıp şehrin hasar tespit raporlarından sonra fayın geçtiği yakın yerleri de mutlaka inceleyin.

En azından yukarıda paylaştığım ve fayın tam ortasına inşa edilmiş evler ile ilgili ivedilikle bir hasar-tespit incelemesi isteyin.

Bazı mahallelerimizin ise tam ortasından geçiyor bu Malatya fayı.

Lütfen seyretmeyelim.

Görelim ve hemen harekete geçelim.

https://twitter.com/mahirtemur

Yorumlar 2
Mehmet 26 Şubat 2023 14:51

Tüm yetkililerin hazırlıklarını her an olacakmış gibi yapmaları gerekiyor. İkincisi Malatya'da çevre şehircilik il müdürlüğü kontrol mühendisilerinin vermiş olduğu ağır hasar raporlarının bazı mutehaitler ve toprak sahipleri tarafından değiştirileceğine dair kuşkular ve duyumlar var. Lütfen bunu siz gazeteciler vatandaşların mağdur edilmemesi için dile getirin

Sami 25 Şubat 2023 12:09

Mahir bey, Az hasarlı diye rapor tutulan binalar 5-6 büyüklükteki bir depremde yıkılır ... İki şiddetli depremden geçmiş binalara hala AZ HASARLI demek için çok sa olmak gerekir... Lütfen halkımızı bu AZ HASARLİ denilen binalar ile ilgili acil uyaralım. Saygılar.

Yazarın Diğer Yazıları