Mahir Temur

Sadece müteahhitler mi suçlu?

Mahir Temur

Dün tek tek bazı isimleri yazacağımı söylemiştim.

Malatya’da edindiğim bilgilere göre 31 kişi hakkında soruşturma başlatılmış.

Bu isimlere ulaştım ama bugünkü yazıda yazamıyorum. Ama bazı teyitleri alınca tek tek yazacağım.

Bundan bir yıl önce Sinan Cavlak ile radyo programında Malatya Büyükşehir, Battalgazi ve Yeşilyurt Belediyelerinin müteahhit şirketlerinden aldığı bağışı kapsamlı bir şekilde konuşmuştuk.

O programdan bir gün sonra bu köşede söz uçar diye tek tek alınan bağışları yazmıştım.

4 Nisan 2021 günü bu köşede merkezdeki üç belediyemizin “haraç” aldıklarını açık açık yazmıştım.

2017 yılında Malatya Büyükşehir Belediyesi’nin bağış adı altında müteahhitlerden 3 milyon 836 bin TL aldığını…

2017 yılında Yeşilyurt Belediyesi’nin 8 milyon 275 bin TL bağış aldığını…

Yine 2017 yılında Battalgazi Belediyesi’nin 13 milyon TL bağış aldığını yazmıştım.

2018 yılında Büyükşehir, Battalgazi ve Yeşilyurt Belediyeleri 31 milyon TL gibi çok yüksek diyebileceğimiz bağış almıştı müteahhitlerden.

2019 yılına geldiğimiz zaman alınan bağış veya haraç katlanarak büyüyordu.

Sadece Büyükşehir Belediyesi 2019 yılında 28 milyon TL bağış almıştı.

Bir yıl önce bu rakamları verirken komşu illerle karşılaştırma yapmıştım.

Mesela 2019 yılında Gaziantep Büyükşehir Belediyesi 10 milyon TL bağış aldığını yazmıştım.
Türkiye’de nüfusa oranla merkezdeki üç belediyelerimizin bölge illerinden çok fazla rakamlarda inşaat firmalarından bağış adı altında haraç aldıklarını yazdığım zaman “zenginler veriyor, size ne” diye eleştiri almıştım.

Bugün Malatya savaştan çıkmış gibi olmuşsa bu inşaat firmalarının suçu yok mu?

Neye karşılık bu sözde bağışları verdiler?

Zemin etütlerine aykırı bir işlem karşılığında mı aldılar bu paraları?

Neye karşılık aldılar bu bağışları?

Malatya’daki inşaat firmaları 2019 yılında sadece Büyükşehir Belediyesi’ne niye 28 milyon TL bağış yaptı?

Memleketi çok sevdikleri için mi?

2019 yılının 28 milyonundan (trilyonu) bahsediyorum!

Malatya’da insanlar ekmek kuyruğundayken bu kadar bağış dağıtabilen inşaat firmaları Malatya’ya aşık oldukları için mi bu paraları belediyelere aktardılar?

Gelelim Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü yetkililerine…

Bundan 3 yıl önce Sivrice depreminden sonra ilk belirlenen hasar tespit raporları niye değişti?

O gün “çürük raporu” almış binalar niye sonradan hafif hasara çevrildi?

Verilen hafif hasarlı binalar bugün yıkılmadı mı?

Bunun sorumluları kim?

Sadece müteahhitler mi?

Ev yerine mezarlık satın alan Malatyalıların hesabını kimden soracağız?

Bostanbaşı mahallesini imara açanlar suçlu değil mi?

O bölgeye çok yüksek kat iznini veren belediye başkanları, emme basma tulumba gibi el kaldıran meclis üyeleri, o belediye meclisi kararını kanuna aykırı diye ses etmeyen bürokratlar suçlu değil mi?

Belli nüfuza sahip iş insanlarının birkaç yıl önce yaptığı ve fahiş fiyatlara sattığı binalar mezara döndü?

MÜSİAD’ın eski Şube Başkanı Muharrem Poyraz’ın 2 yıl önce Fahri Kayahan’da yaptığı 14 katlı iki bloklu Seyr-i İstanbul yerle bir oldu.

Kayıplara karıştığı söyleniyor.

Diğer isimleri teyit ettikçe yazacağım.

Biz bu felaketten kurtuluruz ama kimsenin gözünün yaşına bakmadan sorumluları tek tek ortaya çıkarıp Türk Adaletinin önüne çıkarmalıyız.

Hadi gelin bu depremi fırsata çevirelim.

Bu kadar canımızı kaybetmişken hem bozuk sistemimizi değiştirelim hem de insan hayatını yok sayanlara ibretlik bir ders verelim.

https://twitter.com/mahirtemur

Yorumlar 7
Malatyalı 14 Şubat 2023 06:03

Mütaitler kadar bu tarım arazilerine bu kadar yüksek kat imarını veren yöneticiler belediye başkanları sorumlu değilmi yanlış hatırlamıyorsam buralara ilk yüksek kat imarını eski belediye başkanı cemal akın vermişti gelenlerde üstğne ekleyip devam ettirdi tüm sorumlulardan adalet hesap sormalı diye düşünüyorum

Betül YABAŞ 14 Şubat 2023 03:17

Yazılanlara aynen katılıyorum... Belediye çalışanlarının şubat ayında erken yatan maaşlarının ne kadar ödendigin bölüm bölüm kaleme almanızı ve şubat ayı ödenmesi gereken banka promosyonun ne kadar ödendiğini kaleme almanızı rica ediyorum...

Mehmet kutlu 13 Şubat 2023 21:30

Belediyeler mağdur olan depremzede olan personele nasıl mobing uygular zorla işe çağırır evi yıkılan personel var gidip kime hizmet edecek o moral ile lütfen vali bey bu konuya el atsın siyasi çıkar için personelin acısını desmek nedir personel sağ mı öldü mü haberleri yok ama zorla işe çağırıyorlar insanların evleri yıkıldı barınacak yerleri yokken bu zorlama neden. herkes kendi imkanlarınca millete yardım ediyor zaten bu zamanda kardeşlik yoksa hangi zamanda olacak

Kemal 13 Şubat 2023 19:03

Mahir beyin dikkatine . Büyükşehir belediyesi birim Müdürleri personelleri iş hakkı fes etme ile tehdit ederek işe çağırıyor. Evleri agir hasarli kalacak yeri olmayan kendini ve bakmakla yükümlü olduğu aile fertlerini kendi imkanlari ile zar zor şehir dışında bir yere siginabilen dışardan gelen yardımseverlerden yardım bekleyen depremzede personelleri böyle bir gün de tehdit etmek hangi din e sığar. ...evimiz kalmadı akrabamız kalmadı .sığınacak dört duvarimiz kalmadı .. bir defa olsun hiçbir yetkili aramadı sağmisin içecek bir bardak suyun kendini donmaktan koruyabileceğin bir ortamın varmı diye ....bumu aile kavramı yazıklar olsun . Konuyu ele almanızı Allah rızası için istiyorum.

Mehmet 13 Şubat 2023 17:42

Muteahitler kadar belediye başkanları ve belediye de çalışan personeller ile çevre ve şehircilik personelleri de suçlu bunların mal varlıkları araştırılması derhal ve konunun nasıl vahim olduğu ortaya çıkar para akışları takip edilmeli bence aldıkları gayrimenkul lerin nasıl alındığı araştırılmalıdır diye düşünüyorum muteahitler ve yapı denetim firmaları da tâbi ayrıca incelenmeli diye düşünüyorum

Ali 13 Şubat 2023 17:37

Müteahit belediye başkanlarının da yaptıkları binalar yerle bir. Dıleğim onların da bir an önce göz altına alınıp, yargılanmaları. Ama bu konuda çok umutsuzum. Çünkü Malatya'daki belediyeler hükümet partisinden. Göstermelik 1-2 müteahit ceza alacak. Çirkef en tepeye gittiğinden olay kapatılma yoluna gidecek. Aynı insan kaçakçılığı olayında olduğu gibi.

Veysel 13 Şubat 2023 15:24

Hadi inşallah abim de Düzen bozuk ise sebebi bizlerin. Yani bu olay da 3-5 ay sonra bilemedin evlerin tesliminden sonra Çok güzel evler yaptılar adı altında silinir gider. Sonra birileri çıkar bunun kaymağını yemeye çalışıp Malatya'da Medeniyetin başlangıcından bu yana en büyük çevre düzenlemesi ve yatırımının kendi tarafından yapıldığını söyler. Utanmadan da bu felaketten rant elde eder.

Yazarın Diğer Yazıları