Mahir Temur

Tüfenkci kimin tarafında!

Mahir Temur

Dün Şehit Fevzi Mahallesi’nin 110 dönümlük alanın “riskli bölge” ilan edilmesinden sonra kentsel dönüşüme uğraması ile ilgili ortada dolaşan bilgi kirliliği yüzünden direkt ilk ağızdan bilgi almak için Battalgazi Belediye Başkanı Osman Güder ile bir görüşme yapmıştım.

Ve bazı yeni bilgiler paylaşmıştım.

Yazımdan sonra o bölgede evi olan Ercan Cinyol beni aradı.

“Bazı durumları tek taraflı yazmışsın. Bizi dinlerseniz anlatmak istediklerim var” deyince “tabii” dedim.

Şunu baştan belirteyim, 63 tapu sahibinin imzasıyla “Riskli Bölge” ilan edilen alana yaşadıkları mağduriyetten dolayı Danıştay’a dava açmışlar.

Şehit Fevzi Mahallesi’ndeki kentsel dönüşüme sıcak bakan bir gazeteci olarak “Niye karşı çıkıyorsunuz?” diye sorunca tek tek anlattı.

Kronolojik sırayla Ercan Cinyol’un anlattıklarını yazmak istiyorum.

Aslında olay Şehit Fevzi Mahallesi’ndeki muhtarlıktan başlıyor.

Battalgazi Belediye Başkanı Osman Güder, AK Parti Battalgazi İlçe Başkanı Basri Kahveci ve AK Parti Malatya milletvekili Bülent Tüfenkci’nin Şehit Fevzi Mahallesi’nin muhtarlığında “Riskli bölge” ve “kentsel dönüşümü” mahalleli halkına anlatmak için buluştuğu toplantı kafaları çok karıştırıyor.

O toplantıda AK Parti’nin Malatya milletvekili, depremden sonra sadece Malatya’nın iki bölgesinin bizzat Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzasıyla kararlaştırılan “riskli bölge” ilanından sonra mahalleliye şunları söylemiş Tüfenkci:

“Ben size mağdur olmazsanız dersem, vallahi de yalan söylemiş olurum, billahi de yalan söylemiş olurum. Cumhurbaşkanı’mız halka rağmen hiçbir şey yapmaz. Siz istemezseniz rafa kaldırılır”

Aslında Tüfenkci’nin bu söylemini “gaf” olarak nitelendiriyordum.

Ama Ercan Cinyol’un iddiasına göre mağdur olacaklarını düşünen bir mahallelili o toplantıdan birkaç gün sonra Tüfenkci’yi aradığını ve Bülent Tüfenkci’nin 

“Ben sizin tarafınızdayım. Benim yanıma gelmenize gerek yok. İl Başkanından, Ahmet Çakır’dan, Hakan Kahtalı’dan ve Selahattin Gürkan’dan randevu alın. Kentsel dönüşümü istemediğinizi ve o bölgenin imara açılmasını istediğinizi söyleyin. Bu şekilde hak kaybı oluyor. Öznur Çalık’tan randevu almanıza gerek yok. O sizin tarafta değil” dediğini söyledi.

AK Parti’nin MKYK üyesi bunları söylemişse vay hailimize…

MKYK üyeleri bunları söylerse tabii ki o bölge insanları da Danıştay’a dava açar.

Bu konuşmadan birkaç gün sonra “15 gün içinde evlerinizi boşaltın. Faturalarınızı, emlak vergilerinizi ödeyin. Aksi takdirde kolluk kuvvetler ile evlerinizden zorla çıkartılacaksınız” tebligatı posta yerine evlerin kapısına asılarak bildirilince bölge halkı çıldırıyor.

Tebligatı gönderen Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ama bu “belirsiz” ortamda Battalgazi Belediyesi de tatmin edici açıklama yapamayınca kafalar çok karışıyor.

Bu ortamda daha önce de yazdım, AK Parti Battalgazi İlçe Başkanı Basri Kahveci, ilçe başkanlığında Osman Güder, GEDAŞ yetkilisi ve Öznur Çalık’ın olduğu bir toplantı düzenliyor.

(GEDAŞ Gayrimenkul Değerleme A.Ş 1994 yılında kurulan TOKİ’nin bir alt kuruluşu gibidir. Bildiğimiz anlamda bir taşeron firması değildir. Büyükşehir Belediyesi için ESENLİK A.Ş neyse, TOKİ için GEDAŞ odur)

O toplantıya mahalleden yaklaşık 100 kişi katılıyor.

Ve Ercan Cinyol’un söylemine göre Öznur Çalık, tebligatın çok yanlış olduğunu dile getirmiş. Ve hatta, “Bana bu tebligat gelse Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne dinamit koyardım” dediğini söyledi.

O toplantıda mahalle muhtarlığında Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün bir ofisinin açılma kararı çıkıyor.

Bir gün sonra irtibat ofisi kuruluyor ama yetersiz bilgi veriliyor yine.

“Evinizi boşaltın, abonelerinizi iptal edin, size kira desteği vereceğiz” dediklerini ve başka da bir şey demedikleri için açılan irtibat bürosunun bir işe yaramadığını aktardı Cinyol.

Bunlar üst üste gelince ve projeyi hazırlayan Battalgazi Belediyesi de “bilgi sahibi olmadığı” için 63 ev sahibinin Danıştay’a dava açtığını söyledi.

Yaklaşık bir saat konuştuk.

Peki ne istiyorsunuz, dediğimde…

-Biz bilinmezliğe karşıyız
 

-Değer tespitler bir an önce açıklanmalı
 

-Önümüze elle tutulur bir proje sunulmalı

Dedi.

Pandemi sürecinde en azından bu kış aylarında taşınmak yerine ilkbaharda taşınma işlemi yapılabilirdi, dedi.

Aynı partiden farklı söylemler olunca mağduriyet yaşayacağımızı düşündük.

Tüfenkci farklı konuşuyor, Çalık farklı konuşuyor, Ahmet Çakır farklı konuşuyor, Osman Güder farklı konuşuyor, dedi.

Usulüne göre gidilseydi niye karşı olalım ki, dedi.

Tek tek şunları söyledi Ercan Cinyol:

-Battalgazi Belediyesi projeyi hazırlamış ama hiçbir şey bilmiyorlar.

-Kulaktan dolma dedikodular duyuyoruz. Kimse net bir şey söylemedi.

-Gelen tebligatın dahi Osman Güder tarafından talimat ile yapıldığı söyleniyor.

-Biz kime inanacağız.

-Eğer gerçekten mahalleli mağdur olmayacaksa biz davamızı geri çekeriz.

 

*
*

 

Kısacası Şehit Fevzi Mahallesi’ndeki 63 kişi adına konuştuğunu iddia eden Ercan Cinyol’un sözlerine yer verdim.

Halen çevreyolu altına belki de ilk defa çok faydalı olacak kentsel dönüşüm projesine çok sıcak bakıyorum.

Fakat maalesef AK Parti’de, Battalgazi Belediyesi’nde bir acemilik almış başını gitmiş.

Kendi vekillerini dahi ikna edemeyen bir projenin hali bu olsa gerek!

Telefonda kentsel dönüşüm yapılmasın diye mahalleliye yol gösteren vekilimiz varmış!

Battalgazi Belediyesi bence önce kendi partisinin vekillerini ikna etmeli…

Sonra programlara davet etmelidir!

İşinize geldi mi Malatya’yı müjdelemeyi biliyorsunuz.

28 Haziran günü şu paylaşımı ben yapmadım sanırım!

 

Bence AK Parti tam kadro Şehit Fevzi Mahallesi’nde kamp kurmalı.

Çok net ifadelerle bu güzel gelişme iyi anlatılmalı.

Ve oradaki tek vatandaşımız dahi mağdur edilmemeli.

Ama önce kendi aranızda bi toplanın, biraz konuşun…

Sonra sahaya çıkın!

https://twitter.com/mahirtemur

Yorumlar 13
Ercan Cinyol 11 Ekim 2020 01:15

Büyük Şehir Belediye Başkanı Sayın Selahattin Gürkan'ın özel kaleminden randevu istedik Pandemiyi bahane ederek kabul etmediler. Ak Parti İl Başkanı Sayın İhsan Koca'dan yüz yüze randevu istedik kaç hafta oldu dönmedi. Malatya milletvekili Sayın Ahmet Çakır'dan randevu istedik şehir dışında olduğunu söyledi. Sayın Vekilimiz Öznur Çalık hanımefendi sesimize kulak verdi ama sedece kulak verdi. Tüm samimiyetimle söylüyorum Sayın Bülent Tüfenkçi ve Sayın Basri Kahveci dışında bizi ciddiye alan kimse çıkmadı.

oguz birol 10 Ekim 2020 16:14

selahattin gürkan ve bülent tüfenkci malatyaya gelmiş geçmiş en kötü yöneticilerdir. bakanlığı fiyaskoydu, selahattin gürkan büyükşehir belediyesine kadar on numara belediye başkanıydı hakkını yiyemem ama büyükşehirde, pik yapabilmek için ahmet çakıra 2 milyar borç var dedi, 6 ay sonra 400 milyon borcumuz kaldı dedi, belediye yıllık 450 milyon para geliyor devletten ( muamma), 2 milyonluk ihaleyi 20 bin tl ye yaptık dedi vs vs . yazık ediyorsunuz sayın yöneticiler malatyamıza. hizmetinizi görelim, arkadaşlarınızı kötüleyerek bi yere gelemezsiniz. selahattin gürkan başkanım o koltukta fendoğlunun kanı var, malatyamıza hizmet etmek boynunun borcu. türkiyenin ilki dünyanın ilki teki demeyi bırakta asfalttan başka hizmet yap. eski projelere çökme. yeni yeni projeler yap ki arkanda durabilelim. bülent tüfenkci bu söylenenler doğruysa ikili oynamaktan vazgeç ki seni daha yüksek yerlere getirelim arkanda duralım da. hizmet hizmet hizmet. ben kimsenin hakkını yemem. ne münir'in ne akının ne çakırıın. hizmetleri ortada. say say bitmez. çöşnükten bostanbaşına kadar arabayla gezmeniz yeter. gelen gideni aratmasın artık.

ŞEHİT FEVZİ 10 Ekim 2020 10:40

Bu projeden mahalleden çoğu mağdur olarak çakacak. Çoğunluğu bulmak mümkün değil. Ülkede çoğu ilde kentsel dönüşüm konuşuluyor ve belediyeler bu konuya güncel ve moda olduğundan hemen balıklama atlıyorlar. Tabi siyasilerde şov..Fakat işler başladığında olayın içeriği ortaya çıktığında yönetemeyince popülizme başlıyorlar. Susuyorlar,yönetemiyorlar. Biz hergün farklı konuşan muhatap istemiyoruz. Ciddiyet istiyoruz.

Selahattin 10 Ekim 2020 08:55

Bulent tufenkci acikca milleti oznur calik ve diger vekillere karsi kotulemiyormu ben mi yanlis anladim.

Suat yildirim 09 Ekim 2020 23:45

Kayisi haber tesekkurler sesimiz oldugunuz icin.benim yorumlarimi neden paylasmiyorsunuz.

Faruk 09 Ekim 2020 21:26

Ayrıca osman Güder orda burda: şehit fevzi mahallesi sakinleri farklı yonlere kanalize ediliyor diye iftira atmasin. Ne zaman ki hoslarina gitmeyen birsey olur, siyasiler bi öteki etme işine girmesin. Biz süreci baştan sona okuyup takip ediyoruz, riskli bölge nedir biliyoruz. Biz adalet istiyoruz biz adam gibi gelip anlatmalarini istiyoruz biz mağdur olmak istemiyoruz. Bunlar suç mu ? Bu semt şehrin göbeğinde artık. Yıllarca unutuldu şimdi ise kimseye rant saglanamaz. Ç. Başkanı Malatya'ya geliyor umarım sesimizi duyar.

Metin 09 Ekim 2020 21:22

Osman Güder her ortamda dedigi: şehit fevzi mahallesinde mahalleli farklı kanallara yönlendiriliyor... Kendisi hiç yonlendirilmemis mi, o da ekibinin laflarına inanıyor. Bir daha iftira atmasin. Baştan sona tüm süreci araştırıp okuyoruz. Halk olarak derdimiz sadece adalet. Galiba bunu istemek da hakkımız. Muhtarla ilgili özel bir şey diyeyim: her ne yaptıysa yanlış yaptığı kesin, bu saatten sonra mahallelinin güveni kalmamıştır.

Güler Akdağ 09 Ekim 2020 20:28

Mahalle hâlâ belirsizlik içinde karşımızda muhatap yok .Evleri Boşaltın Deniyor Neye ve Kime Göre Hâlâ bize sunulan bir bedel yok Vatandaş Mağdur

Timur 09 Ekim 2020 19:55

Tüfenkçi çok mu önemli? Selahattin ne derse onu yapar. Nereye gitse ceketini ilikleyip yanında gezer. Osman'ın ekibi yok. Öznur hanımın yaklaşımı önemli. Ne diyorsa yapar yaptırır.

Ercan Cinyol 09 Ekim 2020 18:34

Gümrük ve Ticaret Eski Bakanımız Sayın Tüfenkçi'nin açıklamaları bizler için gayet önemli ve açıklayıcıydı. Samimiyetine inandık ve süreç boyunca desteğini bizden esirgemedi. Sürecin başında Şehit Fevzi Mahallesi bu projeye destek veriyormuş gibi lanse edilince hayırlı olsun mesajı yayınladı. Ama nihayetinde gerçeğin böyle olmadığının bizzat şahidi olunca da tutumu halktan yana oldu. Bu tutumu Battalgazi Belediye Başkanı Sayın Osman Güder'den de bekliyoruz ama görüyoruz ki sadece konuşmaları itibariyle istemiyorsanız yapmayız diyerek bizleri naif bir üslupla geçiştirmek ten başka bir şey yapmıyor. Sonuç itibariyle Halktan yana olan kazanacak ve Sayın Tüfenkçi'ye desteğimiz tam.

Fahrettin 09 Ekim 2020 17:55

Geçen

kaplan 09 Ekim 2020 17:14

bülent tüfenkçiyi hiç anlamadık, oraya gidiyor öyle konuşuyor, buraya gidiyor böyle konuşuyor. madem kentsel dönüşüme bu kadar karşısın, ne diye twitterdan facebooktan bu kadar cumhurbaşkanına teşekkür ediyorsun, osman güderi kutluyorsun.

umut 09 Ekim 2020 16:17

tüfenkçinin akpartiyle bir derdi var sanırım buradan bu çıkıyor. yoksa cumhurbaşkanının açık kararına karşı bu kadar milleti kışkırtmak sebebi ne olabilir

Yazarın Diğer Yazıları