Mahir Temur

Yolu Malatya'dan Geçenler

Mahir Temur

Eskiyi çok sevdiğimi bu köşenin daimi okurları bilir.

Ben “hikaye” dinlemeye 4-5 yaşlarında başladım. Misafir odamızda uzunca bir masa vardı. O masanın altına gizlice oturup büyüklerimin “hikâyelerini” dinlerdim. Dedemin, babamın, büyük akrabalarım ve komşularımızın sabahlara kadar “muhabbetlerini” dinleyerek büyüdüm. 6 yaşlarında büyüklerime “sorular” sormaya başladım. Halen sorarım, halen “eski toprakları” görünce sorarım ve saatlerce sıkılmadan dinlerim.

Dedem “ağaydı” ve “cemaati” çok severdi.

Biz de böyle büyüdük.

80’li yıllarda yolu bizim misafir odasından geçenlerin Malatya ile ilgili binlerce hikâyesini dinleyerek büyüyen birinin “Yolu Malatya’dan geçenler” isimli etkinliğe bakış açısı “tasarruf tedbirlerine” takılsa da değişmez.

Ben çocukluğumda da eski kafalıydım şimdi de eski kafalıyım!

Fakat Büyükşehir Belediyesi’nin “Yolu Malatya’dan Geçenler” programını Ankara’da yapmasını anlamlı bulmadım.

Yolu Malatya’dan geçenleri niye Ankara’da buluşturuyorsun?

Yolu bi şekilde Malatya’da “kesişenleri” burada buluştursana…

Malatya’da bu işi hayat tarzı haline getirmiş hemşerilerimiz var.

Hiçbir şey bilmiyorsan Hasan Özhan’a danış, ÖZKA’da yıllardır “yolu kesişenler” buluşuyor.

Ankara’da büyükçe bir salonda yoğun “protokol” havasında geçen ve fotoğraf vermekten öteye gitmeyen ve “samimi” olmayan konuşmalar eşliğinde bir geceden öteye gitmediğini tahmin ediyorum.

Üstüne o kadar gazetecinin gittiği bir gecede sadece Belediye’nin gönderdiği bir bültenle anlatmaya çalıştılar.

Ankara’ya ben de davet edildim ama yıllardır uyguladığım “bazı çizgilerim” yüzünden kabul etmedim. 

Keşke gidebilseydim.

Ama be kardeşim “Yolu Malatya’dan Geçenleri” bir salona buluşturunca Öznur Çalık’ı, Bülent Tüfenkci’yi veya yolunun ne zaman Malatya’da kesiştiğini bilmediğim Mahir Ünal’ı konuşturmanıza gerek yok!

Çıkarın bu anlamlı programın içerisinden siyaseti…

O salonda ne hikayeler ne yaşanmışlıklar var.

Sadece bir gazetecinin sorması gerekiyor!

Biz bugün en az 10 hikâye okumalıydık.

Vahap Güner’in düzenlediği “gazeteciler gecesi” gibi olmuş!

Ki Vahap Güner’in de şahit olduğu ne anıları vardır ne hikâyeleri vardır tanıklık ettiği…

Artık iş işten geçti ama ben buradan bi öneride bulanayım.

“Yolu Malatya’dan Geçenler” isimli bir kitap hazırlayın.

Bir ayda hazırlanacak bir kitaptan bahsetmiyorum.

Gerçekten “Yolu Malatya’dan Geçenlerin” bir hikâyesini kayıtlara düşürün.

Tek tek bu hikâyeleri fotoğraflarla destekleyin ve bu çalışmayı “profesyonel ekiple” yapın.

Dönemin “eski toprak” gazetecileri de dâhil edip gerçekten “anlamlı” bir iş çıkartın.

Alın size fikir…

***
***

“Yolu Malatya’dan Geçenler” ismini duyunca hemen “Türlü Türlü” türküsünü açıp dinlemeye başladım.

Çok severim bu türküyü…

“Sen gelmezsin bi türlü, dertlerim türlü türlü”…

Başkan Gürkan’ın, bu vahşi dünyada eskinin unutulmak istendiği ve beklendiği bir ortamda “eski toprak” olduğunu biliyorum.

Siyasi beklentiler, kaygılar veya koltuğunu korumak için Gürkan’ın bu “eski toprak” yönü her geçen gün törpüleniyor.

Bu programın işleyişi kötü de olsa tebrik ediyorum.

Bu şehir tarihiyle, anılarıyla, hikayeleriyle güzel.

Hepimizin bir “hikayesi” var.

Bu hikâyelerin hiçbirinde “menfaat” yok, beklenti yok, kaygı yok.

“Yolu Malatya’dan Geçenler”i kitaplaştırın ki ne valilerimizin olduğunu ne müdürlerimizin olduğunu ne başkanlarımızın olduğunu ne kaymakamlarımızın olduğunu ne gazetecilerimizin olduğunu yeni nesil de bilsin.

Malatya’ya nasıl sahiplik ettiklerini hem bu nesil hem de gelecekteki nesiller bilsin.

Rahmetli Erhan Kırçuval ismini Malatya’daki çoğu gazeteciye dahi sorsam “giyim mağazası sahibi” diye cevaplar alabilirim.

Sırf oğlu diye her gün Kerem Kırçuval’ın TV 100’deki sabah programını izlemeye çalışıyorum.

Selam olsun Malatya’yı tüm menfaatleri üzerinde tutanlara…

https://twitter.com/mahirtemur

Yorumlar 12
Mehmet 14 Mart 2022 12:38

Tebrik ederim Mahir bey sizi sizi takip ediyoruz heyecanla, Allah bizi yolu Malatya'dan geçenlerden değil yolu cennetten geçen kullarından etsin inşallah Malatya'nın parası ile kendisine siyasi zemin hazırlayanlar elbet birgün Allah'a hesap vereceklerdir kul hakkı üzerinden siyaset yapmayı elzem sayanlar birgün yenileceksiniz...

Hasan Özkan 14 Mart 2022 00:31

Rick ediyorum mahir bey farklı bir bakış açısı ,güzel bir yorum ,anlamlı bir çözüm önerisi

Mert 13 Mart 2022 19:51

Bu paraları yemekleri uçak biletini otel parasını kim ödeyecek 3-5 tane jeton gazetecinin dürüm ücretini kim ödeyecek

DURMUŞ 13 Mart 2022 19:31

Hikaye şu;Bu Başkan Malatya ve Malatyalılar üzerinden yolunu Ankara’ya düşürmek istiyor.Bu uğurda da her türlü yola başvuruyor ve maalesef Malatyalının hakkı olanı belediye imkanlarını kullanıyor.Kendini kullandırmayan iki vekilin dışında düşük profiller hep koşmuş.Bu siyaset değil,bu hemşehrilik değil,bu vefa değil bu tam bir kasaba ölçekli çapsız ve anlamsız bir organizasyon.Şahsi geleceğinizi arada bir uğradığınız MALATYA ve belediyesi üzerinden yapmayın.Biz sizi yakamızdan düşüreceğiz. Kararlıyız .

Cevdet 13 Mart 2022 19:01

Masal anlatma destan anlatma işinde üstüne yok. Madem seviyorsun, yakında seni de transfer eder, elinden tutup uzun uzun anlatır

Ali 13 Mart 2022 18:00

Genelde yazılarınızı taktir ederim ama bu yazıya katılmam mümkün değil. Eğer gerçekten amaç Malatya olsa idi Malatya’da yaşanan hatıra olsa idi bu şehirle hatırası olanlar o kadar çok ki. Mesela eleştiri olarak Malatya’da görev yapmış haber yapmış gazeteci, radyocu, tv çalışanlarının hatıralarını duygularının alınması gerektiği söylemenizi beklerdim. Yada İnönü üniversitesinde okuyan insanların, görev yapan akademisyenlerin, profesörlerin, hekimlerin vb hatırları. Malatya’ya yolu düşen sanatçılar( ressam, müzisyen, tiyatrocu, hattat vd) Malatya’ya yolu kesişen şairler yazarlar hiç göz ardı edilir mi? Ya buraya gelen kayısı bahçelerinin işçileri ? Onlar insan değil mi? Ya askerliği burada yapanlar … Hülasa örnekleri uzatmak mümkün. Bu programı yapan Selahattin beyin 2 amacı olabilir. 1- kendisi yakında emekli olacak reklamını yaparak Ankara’da kendine emekli bürokratlardan bir çevre oluşturmak ve imkanı varsa bunu kullanmak. Çünkü Mahir bey ve Vasif bey dışında aktif pek kimse yok. 2- Vizyonsuzluk. Kendini yenileyememe. Memurluğu, ilkokul öğretmenliği daha doğru tanımla ilkokul müdürlüğü kimliği ile değerlendirme yapması. Yani Mahir bey bu konuda çok şey söylenebilir ama bu kadarı kafi sanırım. Birgün tanışmak dileğiyle

Hamdullah 13 Mart 2022 17:43

Mahir bey geçmiş anilariniz vesilesiyle olsa bu buluşmayı doğru bulmuyorum. Başlık aynı kalıp daha düşük ekonomik harcamayla da bu iş yapilabilirdi. Ekonominin insanları bu kadar zorladıği dönemde Malatya'da da yapılmasını doğru bulmuyorum. Hele hele asrın başkanı kendi personelini ekonomik olarak bu kadar ezerken onların üstünde bu keyfi programı yapıp mavi boncuk dağıtıyorsa hiç etik değil. Ben o parayi oraya değil buraya harcasaydi da demiyorum. Personeline temel yaşam koşullarını yasatmayan bir adamın doğrusu da kendine kalsın. Sorarlarsa iyi bilmezdik diyecegiz.

Kenan 13 Mart 2022 16:11

Adam Ankara'ya gitmeyi iyice kafasına koymuş. Çocukları Ankara'ya gönderdi, kendisi de herhafta gidiyor. Orda arazi aldı. Maddi manevi bütün yatırımları Ankara'ya kaydırdı. Her hafta belediye imkanlarıyla orada sofra kuruyor. Hadi Reis aç önünü biz de kurtulak sen de kurtul.

Hasan 13 Mart 2022 16:03

Şevket Keskin 2 aydır hepsine küfrediyor. Almış baş köşeye oturtmuşlar. Helal olsun. Hiç mi nefis taşımıyorsunuz? Deveye diken misali.

Murat uğur 13 Mart 2022 15:54

Malatya tanıtım günleri yapılır İstanbul da Malatya dan yolu geçen gecesi yapılır Ankara da Selahattin Gürkan artık Malatya da siyaset yapmak istemiyor sanırım kendini diğer illere tanıtıyor Malatyalıların parasıyla ne diyelim...

Güzelll 13 Mart 2022 15:39

Selahattin Başkana yaptıklarından dolayı kırgın olsamda bazen geçmiş manevi değerlere sahip çıktığını inkâr etmek haksızlık olur.

Arif 13 Mart 2022 15:35

seni bu yüzden seviyorum kardeşim.yönün malatya hep

Yazarın Diğer Yazıları