142 özel öğrencinin diş bakımları yapılacak

Malatya'da kayıtlı 3 bin 580 engelli vatandaşın diş sağlığı taramasının 2024 yılına girmeden yapacaklarını belirten Malatya İl Sağlık Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Erhan Berk, ciddi diş problemi olan hastaları ise Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesine taşıyacaklarını söyledi.

Malatya’da kayıtlı 3 bin 580 engelli vatandaşın diş sağlığı taramasının 2024 yılına girmeden yapacaklarını belirten Malatya İl Sağlık Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Erhan Berk, ciddi diş problemi olan hastaları ise Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesine taşıyacaklarını söyledi.

Malatya İl Sağlık Müdürlüğü ve Milli Eğitim Müdürlüğü iş birliğiyle Ali Kuşçu Özel Eğitim ve Uygulama Okulu’nda ‘Gülümsemeye Engel Yok’ temalı diş sağlığı programı düzenlendi. 

"İnşallah Malatya’da kayıtlı 3 bin 580 engelli vatandaşımızın diş sağlığı ile ilgili tüm taramalarını yapacağız"

Programın açılış konuşmasını yapan İl Sağlık Müdürü Erhan Berk, "Engelli çocuklarımızın diş sağlığıyla ilgili ‘Gülümsemeye Engel yok’ şeklinde bir kampanya ile inşallah Malatya’da kayıtlı 3 bin 580 engelli vatandaşımızın tüm diş sağlığı ile ilgili taramalarını yapacağız." dedi.

"Ciddi diş problemi olan hastalarımızı da diş hastanemize taşıyacağız"

Berk, konuşmasının devamında ise şu ifadeleri kullandı:

"Diş macunlarını, diş fırçalarını biz veriyoruz. Ciddi diş problemi olan hastalarımızı da diş hastanemize taşıyacağız. Bütün engelli vatandaşlarımızın 2024 yılına girmeden diş bakımlarını yapmayı hedefliyoruz. Bu konudaki çalışmalarımıza destek veren Sayın Milli Eğitim Müdürümüze ve Milli Eğitim Camiasına teşekkür ediyoruz. Destekleriyle bu güzel nezih ortamda bu okulumuzda ilk programı başlatmış olduk. Katılımları için sayın kaymakamımıza ve Milli Eğitim Müdürümüze ve emeği geçenlere teşekkür ederim."

"142 özel öğrencinin diş bakımları yapılacak"

İl Milli Eğitim Müdürü Behçet Bakır da yapılan etkinlikle ilgili görüş ve düşüncelerini, "Akşamsettin Özel Uygulama Okulundayız. Burada 142 özel öğrencimiz bulunmaktadır. 55 öğretmenimizle bu hizmeti sunuyoruz. Sayın Kaymakamımıza, il sağlık müdürlüğümüze, ekibine ve tüm katılımcılara verdikleri destekten dolayı teşekkür ediyoruz. Burası özel bir alan, özel bir okul. Öğrencilerimiz de çok kıymetli ve çok özel. Burada vermiş olduğumuz bu hizmetten ötürü gurur duyuyoruz. Nefes alıyoruz ve mutlu oluyoruz. Bu özel öğrencilerimizin de duasını alıyoruz ve aldığımız için de ayakta kalıyoruz. Türkiye yüzyılında tüm kurumların omuz omuza faaliyet yürüttüğü bir zaman diliminde yaşıyoruz ve buna ihtiyacımız var. Bu anlamda il sağlık müdürümüze ve tüm destek veren kurumlara teşekkür ediyoruz." dedi.

"Çok değerli bir hizmet"

Yeşilyurt Kaymakamı Kutsal Baytak ise "Özellikle burada bu öğrencilerimizle bir arada olmaktan duyduğum memnuniyeti dile getirmek istiyorum. Depremi ağır bir şekilde yaşamız bir ilçe olarak bu etkinlikleri gerçekleştiren ve insanlarımızın üzerindeki deprem etkisini ortadan kaldırmak üzere hem öğrencilerimize hem de velilerimize destek olan bu etkinlik için il sağlık müdürümüze çok teşekkür ediyorum. İl milli eğitim müdürümüze de böyle bir okulu hizmete sundukları için teşekkür ediyorum. Çok değerli bir hizmet. Bu etkinlikte öğrencilerin diş taramaları gerçekleştirilecek. Hem öğrencilerimize farklı bir ortam sağlayacak, hem de sağlıklarının daha iyi takip edilmesi adına böyle bir projenin gerçekleştirilmesi bizi ziyadesiyle mutlu etmiştir." ifadelerini kullandı. 

"Evde diş bakımı da yapılabilecek"

Programın amacı ise şu ifadelerle anlatıldı:

"Engelli vatandaşlarımızın sağlık hizmetlerine erişilebilirliğini kolaylaştırmak için bugüne kadar yürütülen evde bakım, evde ağız-diş sağlığı hastalık grubuna göre hastaneye nakil vb. hizmetlerinin yanında şimdi de Orta ve Ağır Mental Retardasyon, Otizm, Down Sendromu gibi hastalığı olan çocukların ağız ve diş sağlığı muayeneleri yapılacaktır. Yapılan muayene sonucunda tedavi olması gereken Engelli vatandaşlarımız Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesine getirilerek, bu hizmet için ayrılan poliklinikte randevu, sıra olmaksızın, en kısa sürede tedavilerini gerçekleştirilecektir. Tedavi sürecine uyum sağlayamayanların ise ameliyathane ortamında genel anestezi altında tedavileri tamamlanacaktır. İlk etapta Milli Eğitim Bakanlığına bağlı olarak hizmet veren uygulama okulları ve rehabilitasyon merkezlerinde kayıtlı bulunan 3 bin 580 engelli vatandaşımıza ulaşılması hedeflenmektedir. Projenin İkinci etabına, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına bağlı Engelsiz Yaşam Merkezi ve Bakım Evlerinde kalan engellilerimiz dahil edilecektir. İl Sağlık Müdürlüğüne bağlı, Yeşilyurt, Battalgazi, Doğanşehir İlçe Sağlık Müdürlüğü ile Darende, Arapgir Toplum Sağlığı Merkezi tarafından taramalar gerçekleştirilecek; Şehit Mehmet Kılınç Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesi tarafından tedavileri yapılacaktır." 

Bakmadan Geçme