İl Başkanı seçmiyorsunuz!

kayısıhaber.com'un Genel Yayın Yönetmeni ve köşe yazarı Mahir Temur, MÜSİAD Malatya Şube Başkanı Hüseyin Kalan ile çok konuşulacak bir röportaj yaptı. İşte o röportaj...

MÜSİAD Malatya Başkanı Hüseyin Kalan ile bir röportaj gerçekleştirdim. Merak edilen konuları açık açık sordum. Meşale’yi de sordum, Hacı Uğur Polat’ı da sordum. Selahattin Gürkan’ı da sordum. Yerel seçimleri de sordum. Söyleşi teklifimi hiç düşünmeden kabul eden ve sorularıma hiç tepki göstermeden cevap verdiği için MÜSİAD Malatya Başkanı Hüseyin Kalan’a öncelikle teşekkür ederim.

Hadi başlayalım…

SORU: Başkan'ım öncelikle herkesin merak ettiği soruyla başlamak istiyorum. Meşaleci misiniz, Meşale Derneği’ne üye misiniz, Meşale ile bir bağınız var mı?

HÜSEYİN KALAN: Öncelikle hoş geldiniz. MÜSİAD Başkanı kimdir kim değildir, farklı çıkışları ile ne hesap ediyor, bir beklentisi var mıdır, diye geldiniz. Ayaklarınıza sağlık teşekkür ediyorum. 50 yaşındayım. Bugüne kadar utanılacak bir şey söylemedim. 4 çocuk 2 de torun sahibiyim. Meşaleci isem Meşaleci derim Meşale’nin açılımına baktığın zaman yenilir midir, yutulur mudur, dokunulur mudur, dokunulmaz mıdır, ulaşılır mıdır, ulaşılmaz mıdır, bunlar da ayrı şeylerdir. Meşale Malatya’da bütün STK’lar gibi kurulmuş bir sivil toplum kuruluşudur. Sevdiğim dostlar var, muhabbet ederim. Benim bütün mesafem bu kadardır. Ben Müslümanları severim, Allah’ın emridir. Müminler bir duvarın tuğlaları gibidir, birbiri içerisinde dayanışması gerekir. Ama bir Meşale’yi FETÖ ile bir tutanlara ben bir tek cümle söylüyorum: “Hoşt it” diyorum. Çünkü Meşale bir FETÖ ile değil, her vatansever kendini nasıl tanımlıyorsa Meşale de vatanseverlerin toplandığı bir kuruluştur.

SORU: Meşaleci değilim diyorsunuz ama destekliyorum, diyorsunuz?

HÜSEYİN KALAN: Değilim ama biz Müslümanları destekleriz.

SORU: Peki niye bu kadar Meşale konuşuldu?

HÜSEYİN KALAN: Bu bir algı operasyonudur. Başarılı kim varsa “bu da Meşaleci” iftiraları ile kendilerine alan açanların Malatya’da kullandığı argümanlardan biridir. Kayseri’de başka bir argüman kullanır. Çünkü bu insanlar aşağılık insanlardır. Kendilerine alan açmak için birilerini karalamak zorundalar. Birilerini karalarken Adıyaman’da başka bir dil kullanırlar, kendilerine alan açmak için, Elazığ’da başka bir dil kullanırlar. Bu aşağılık insanlar aslında bi şey üretemezler. Fikirleri yoktur. “Şu kötü bu kötü” deyip o kötülüklerin üzerinden yükselmeyi tercih ederler. Ben de Hüseyin Kalan olarak diyorum ki, “gelin kendiniz ne üretiyorsunuz, gelin kendiniz bi şeyler üretin” diyorum.

SORU: Peki Başkan’ım Meşale özelinde gitmek istemiyorum ama dini hassasiyeti olan bir grubun yanlışını gördüğünüz zaman uyarır mısınız?

HÜSEYİN KALAN: Onların yanlışları onlarındır, doğruları bizimdir. Benim hayata bakış açım bu şekildedir. Pozitif bakarım. Hangi dernek, hangi oda hangi belediye olursa olsun, onları yanlışları onlarındır. Ama onların doğrularını alıp mesafe almak isterim. Aslında bütün doğrular bizlerindir. Doğruları takdir etmek ama yanlışları varsa da onları söylemek zorundayız. Allah müminleri kardeş yaratmıştır. Müminler birbirleriyle dayanışma içerisinde olması gerekir. Ama yanlışta değil, doğruda. Bu doğruluk bazen bir dernek olur bazen bir oda olur bazen bir belediye olur. Bunların doğruları bizim doğrularımızdır bunların yanlışları bizim doğrularımız olamaz.

SORU: Sosyal Medya’yı aktif kullanıyorsunuz. Takip ettiğimiz kadarıyla sert paylaşımlarınız oluyor. Açık açık sormak istiyorum: Hacı Uğur Polat’ın aday gösterilmeyişine üzüldünüz mü?

HÜSEYİN KALAN: Sosyal Medya’yı bu aralar evet aktif kullanıyorum. Hacı Uğur Polat’ın Malatya’ya çok şey katacağını düşünmüştüm. Aktif bir kardeşimizdir. Yeşilyurt’ta neler yaptığını gördük. Bu imkân kendisine verilmiş olsaydı eğer birçok şey de yapabileceğine inanıyordum. Ama verilmedi, olabilir. Böyle takdir edilmiştir, saygı duyuyoruz.

SORU: Selahattin Gürkan ile ilgili bir sorununuz var mı?

HÜSEYİN KALAN: Selahattin Bey beni tanımaz ben de Selahattin Bey’i tanımam.

SORU: “Bu aralar” dediniz. Niye bu aralar sosyal medyayı çok kullanıyorsunuz?

HÜSEYİN KALAN: Çoktandır aktif kullanmıyordum ama son birkaç aydır aktif kullanıyorum. Çünkü bu topluma bir şeyler söylemem gerektiğine inanıyorum. Ben de bu toplumun bir bireyiyim. İşletmelerim var burada, yatırımlarım var burada. Kamuoyunun da bizleri tanımasının yolu bu… Bunun haricinde MÜSİAD’ta basın açıklamalarım var zaten. Faiz ile ilgili bakış açımı, istihdam ile ilgili bakış açımı söylemişim. Üretime bakış açımı basın açıklamalarıyla duyurmuşum halkımıza. Birilerinin bu açıklamaları söylemesi gerekiyor dendiğinde ben kendimi görevli addederim.

SORU: Aktif siyaseti düşünüyor musunuz?

HÜSEYİN KALAN: Şu anda düşünmüyorum.

SORU: MÜSİAD Başkanlığına tekrar aday mısınız?

HÜSEYİN KALAN: Birilerinin koltuğa yapışıp o koltuğu bırakmadığını gördüğümden genel merkez de bize tekrar aday ol denmesine rağmen tekrar aday olmayacağım. Ben daha devam etmek istemiyorum. İki yılda bırakıyorum, dedim. 26 Ocak 2019 yılında yapılacak Genel Kurul’da aday değilim.

SORU: Yeni aday belli mi?

HÜSEYİN KALAN: Belli değil…

SORU: Bir aday için tasarrufta bulunacak mısınız?

HÜSEYİN KALAN: Bulunmayacağım. Geçmişteki gördüğüm hatalardan ders aldım onun için kimseyi hiç kimseyi işaret etmedim, etmeyeceğim.

SORU: Malatya’da MÜSİAD’ın kaç üyesi var?

HÜSEYİN KALAN: 103 etkin üyemiz var. Sokaktan geçen herkesi üye yapmıyoruz.

SORU: Neye göre üye yapıyorsunuz? İş yerinin yaptığı ciroya göre mi?

HÜSEYİN KALAN: Yıllık 4 bin 500 lira aidat alıyoruz. 2 bin lira da giriş aidatı alıyoruz. Bu aidatları verebilecek kurumlardan seçiyoruz.

SORU: MÜSİAD’a bir şirket üye olmak isterse nasıl kabul ediyorsunuz?

HÜSEYİN KALAN: Üye başvurularını değerlendiriyoruz veya üye olmaya layık gördüklerimizi ziyaret ediyoruz.

SORU: Peki MÜSİAD ne yapar? Sadece üyelerinize hitap eden bir kurum musunuz yoksa şehirle ilgili faaliyet alanlarınız var mı?

HÜSEYİN KALAN: Biz şehre karşı borcumuzun olduğunu bilen Türkiye’deki birkaç tane toplum yararına faydalı derneklerdeniz. Toplum yararına gerçekleştirdiğimiz projelerimizin içerisinde şehrimiz de var. Şehrimize karşı sorumluluklarımız var. Yaptığımız basın açıklamalarıyla ve ziyaretlerle yerine getirmeye çalışıyoruz. Faaliyetlerimiz ikiye ayrılıyor. İçe dönük olanlar ve dışa dönük olanlar. İçe dönük olanlarda üyelerimizi yurtdışına götürüyoruz mesela… Oradaki üretimleri görüp şehrimize nasıl fayda sağlarız diye ufuk açıcı faaliyetlerimiz var. Veya buradaki çalışmaları yurt dışına nasıl ihraç ederiz, gibi seyahatlerimiz oluyor. Yine aynı şekilde şehrimizin belli simalarıyla, rektörümüzle, oda başkanlarımızla, belediye başkanlarımızla dost meclislerimizi oluyor. Etkin işadamlarımız oluyor bu sohbetlerde. Onların tecrübelerini aktarmalarını istiyoruz.

SORU: Bu iki yıl boyunca hayal kırıklığınız var mı?

HÜSEYİN KALAN: Hiçbir hayal kırıklığım yok. Bütün istediklerimi bu iki yıl boyunca yapmaya çalıştım. İsmi gibi Müstakil İşadamları Derneği’nde hür bir şekilde başkanlık yaptım.
 

SORU: 2019 Yerel Seçimleri nasıl görüyorsunuz?

HÜSEYİN KALAN: Memlekete idareci seçmediğimizi, şehre Şehrül Emin seçtiğimizi ve parti gözetmeksizin o kişiye oy vermelerini istiyorum. Aslolan Malatya’dır. Malatya’yı daha iyi kim yönetecekse onu seçmemiz gerekir. Partiden ziyade kişiyi gözetmemiz gerekir. Parti bizi yönetmeyecek, seçilen kişi bizi yönetecektir.
 

SORU: Peki seçilen kişi nasıl olmalı sizce?

HÜSEYİN KALAN: Şeffaf ve anlaşılabilir olmalıdır. Partisine yaslanmadan halkın önüne çıkabilecek adaylar olmalıdır.

SORU: Seçmenlere körü körüne partici olmayın diyorsunuz, galiba…

HÜSEYİN KALAN: Körü körüne particilik olmaz. Benim babam senin babanı döver hesabı çocukça bir iş içerisinde olamayız. Bu zaman geçti. Artık bilgiye ulaşmak kolay… O kişi hakkında bilgi toplamak kolay… Adayları artık tanımak kolay… Onun için biraz daha akıllı olmak biraz daha şehrimizi önemsemek gerekir. Şehrimizi önemserken de parti burayı yönetmeyecek. Biz partiye il başkanı seçmiyoruz. Biz şehre Şehrül Emin seçiyoruz. Eğer biz partiye il başkanı seçseydik o partiye gider üye olurduk, gidip il başkanımızı seçerdik. Ama biz bu şehre Şehrül Emin seçiyoruz. Ben bunu söylemek istiyorum.

SORU: Röportajı kabul ettiğiniz için teşekkür ederim.

HÜSEYİN KALAN: Röportajınızdan dolayı da Malatya kamuoyunun istifade edeceğini düşünerek sizlere başarılar diliyorum.

RÖPORTAJ: Mahir Temur
 

Bakmadan Geçme