Kan bağışı 60 üniteye kadar düştü

Malatya'da kan bağışının azalmasından dolayı ciddi problemler yaşanıyor.

Deprem öncesi günlük 200 ünite kan bağışının yapıldığını ancak bu sayının 60-70 üniteye kadar düştüğüne dikkat çeken Malatya İl Sağlık Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Erhan Berk, vatandaşların deprem öncesi olduğu gibi kan bağışı konusunda hassasiyet göstermeleri çağrısında bulundu.
Malatya İl Sağlık Müdürlüğü, Kızılay ile birlikte kan bağışı kampanyası başlattı.

İl Sağlık Müdürlüğü önünde kurulan kan bağışı aracı önünde gazetecilere açıklamada bulunan İl Sağlık Müdürü Berk, son dönemde yapılan kan bağışlarının azalması nedeniyle ciddi sıkıntıların başladığına dikkat çekerek vatandaşların özellikle kan bağışı konusunda hassasiyet göstermelerini istedi.

"Kan bağışının azalmasından dolayı ciddi problemler yaşamaktayız"
İl Müdürü Berk: "Özellikle 6 Şubat’ta hem şehrimizi hem de 11 ili etkileyen yüzyılın afetinde kan ve kan ürünlerinin ne kadar önemli olduğunu ve hayatın herhangi bir anında hepimize lazım olacağını bir kez daha görmüş olduk. Biz şunu biliyoruz; kan acil bir ihtiyaç değil, sürekli ve hepimize lazım bir ihtiyaçtır. Bütün vatandaşlarımızın hayatlarının herhangi bir anında beklemedikleri bir anda kan ihtiyaçları olabilir. Bunu özellikle vurgulamak istiyorum. Kan bağışının azalmasından dolayı tüm Türkiye’de ve ilimizde de ciddi problemler yaşamaktayız." diye dikkat çekti.

"Düzenli yapılan kan bağışı kanser dahil olmak üzere birçok hastalığa karşı koruyucu olduğu bilimsel verilerle sabittir"

Berk, "Düzenli olarak kan bağışı yapıldığı zaman, kanser dahil olmak üzere birçok hastalığa karşı koruyucu olduğu bilimsel verilerle sabittir. Bugün hem kendi öncülüğümüzde hem de diğer kamu kurumları hem sivil toplum kurumlarıyla, bir farkındalık oluşturmaya çalışıyoruz. Gerçekten son dönemde Kızılay’a yapılan kan bağışlarının azalması nedeniyle ciddi bir şekilde sıkıntılı boyutlara gelmeye başladı. Vatandaşlarımıza özellikle kan bağışı konusunda hassasiyet göstermelerini istiyoruz. Çünkü bu kan, yarın hepimize lazım olabilir. Kan, bekleyeceğimiz bir tedavi yöntemi değil, bazen çok acil kullanmamız gereken, insan hayatını tehdit edecek nitelikte bir ürün. Bundan dolayı özellikle vatandaşlarımızı düzenli kan bağışına davet ediyorum. İnşallah vatandaşlarımız kısa sürede deprem öncesi duyarlılıklarına erişecek şekilde tekrar kan bağışına bekliyoruz." diye çağrıda bulundu.

"Hastaların kan ihtiyacı var"
Hastanelerde bulunan hastaların kan ihtiyaçlarının olduğuna dikkat çeken Güney Batı Anadolu Bölge Kan Merkezi Müdürü Dr. Serdar Ucuz ise farkındalık oluşturarak kan bağışı kampanyasını başlatan başta il sağlık müdürlüğü olmak üzere emeği geçenlere teşekkür etti.
 

Bakmadan Geçme