Yaşlılarda reçetesiz ilaç kullanımı

3 maddede sağlık...

•    65  yaş üzeri bireyler günde 5-6 ilaç kullanabilirler. Bu da ilaçlar arası etkileşimi artırır.  Herhangi bir reçetesiz veya bitkisel ilacın diğer ilaçlarla etkileşime girip girmeyeceğini eczacınıza sorun.

 

•    Ağrı kesici ilaçlar özellikle pıhtılaşma engelleyici (kan cıvıtıcı) ilaçlarla etkileşime girer, kanama olasılığınızı artırır. Ayrıca pek çok soğuk algınlığı ilacı ibuprofen, parasetamol gibi ağrı kesici-ateş düşürücü içerir. Bunu da doktorunuza ve eczacınıza danışın. Ayrıca ağrı kesici almadan önce bir bardak süt içilmesi mide yan etkilerini azaltabilir. 

 

•    Tıpta  genel olarak benimsenen “düşük dozla başla ve yavaş artır ”  ilkesi yaşlılarda “çoğu ilacı kes, kullanılacakların dozunu azalt” olarak değiştirilmektedir. Tüm risk gruplarında olduğu gibi yaşlılara yönelik uygulamalarda da öncelikle zarar vermeden akılcı ve etkin tedavi yaklaşımlarının benimsenmesi önerilir. Bitkisel ilaçların gereksiz kullanımı büyüklerimizin ömrünü uzatmadığı gibi hayat kalitesini düşürebilir ya da kayıplara sebep olabilir. 

Kayısı Haber

Bakmadan Geçme