Mahir Temur

Tepki oylarını kim alır

Mahir Temur

Cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimlerine 19 gün kaldı.

Malatya, kurulduğundan beri AK Parti’nin kalesi olmuştu. Bunu çok iyi bilen AK Partili siyasetçiler de “Erdoğan sevgisini” hep sıcak tutmaya, “beceriksizlerini” dahi gizlemeden Erdoğan’a tabii oldular ve her seçim zamanında “Bize değil Erdoğan’a oy istiyoruz” diyorlardı.

Ta ki sistem değişene kadar!

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi, Türkiye’de dengeleri nasıl değiştirmişse Malatya’da da dengeleri değiştirmişti aslında.

Çünkü artık Erdoğan’a ayrı oy veriliyordu milletvekillerine ayrı oy veriliyordu.

2018 seçimlerinde “Tarihin en tecrübeli kadrosu” sloganıyla çıkan Malatya AK Partisi ilk darbesini alıyordu Malatya’da.

Kurulduğundan beri milletvekilliği adayları için yanlış tercihler yapılıyor diyen AK Partili seçmenler 2018 yılında Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yüzde 70 oy verip AK Partili milletvekilleri adaylarına yüzde 53 oy veriyordu.

“Küskün oylar” diye tabir edilen oylar Cumhur İttifakı’nın ortağı MHP’ye gidiyordu.

Üstelik MHP içerisinde “sürpriz” olarak nitelenen 1. sıra aday Mehmet Fendoğlu, AK Parti’den bir milletvekili alıp TBMM’ye gitmişti.

“Tarihin en tecrübeli kadrosu” Malatya’da tarihi bir yenilgi almıştı aslında. Malatya ilk kez Türkiye ortalaması oylarına çekilmişti vekillik oylarında.

Peki “tarihin en tecrübeli kadrosu” kimlerden oluşuyordu?

AK Parti’de genel başkan yardımcılığı, MKYK üyeliği gibi üst kadrolarda yer alan ve üst kademeyle ilişkilerini sıcak tutan Öznur Çalık, Malatya’ya yıllardan sonra bakanlık kazandıran ve siyasetten genelde anlamayan Bülent Tüfenkci, iki dönem Malatya’da belediye başkanlığı yapmış Ahmet Çakır ve son il başkanı Hakan Kahtalı ile beraber teşkilatın başı diyeceğimiz, daha önce il başkanlığı ve milletvekilliği tecrübesinden sonra teşkilatı tekrar toplasın diye getirilen AK Parti Malatya İl Başkanı İhsan Koca’dan oluşuyordu bu kadro.

Malatyalı olmayan biri bu isimleri ve yaptıkları görevleri görünce “tarihin en tecrübeli ekibi” diyebilir ama maalesef biz Malatya’da yaşayarak gazetecilik yapıyoruz.

İşte bu “5’li ekip” Malatya tarihinde ilk defa milletvekilliğine ayrı oy verilen bir seçimde anında bir 1 vekil kaybediyordu.

Milletin verdiği dersi “anlamamış gibi” yapıp bir yıl sonra 2019 yerel seçimlerinde "tarihin en lobisi kuvvetli ekibi" yine tarihe geçmişti.

Akçadağ gibi muhafazakâr bir ilçede “beğenilmeyen” adayı “mağdur” edip belediyeyi kaybettiler.

Sırf kendilerine biat etmediği için Arapgir’de çok ama çok sevilen Haluk Cömertoğlu’nu pasivize edip Arapgir’i kazanacaklarını düşündüler ama nafile!

Milli Görüş çizgisinden gelen Cömertoğlu CHP’ye geçip Arapgir’in duruşunu yüzlerine vurdu.

Bireysel 100 reyi dahi olmayanlar Arapgir’in duruşunu anlayamaz, Akçadağ’ın verdiği tepkiyi çözemez!

Çünkü yıllardır hep “Erdoğan” dediler!

İşte bu çok zengin ekip 2023 seçimlerine gidiyor.

Malatya tarihinin belki de Türkiye tarihinin en kısa bakanlık yapmış ismi tepkilere rağmen listenin başına oturtuldu.

Sadece Kayısı Haber’deki son bir yıldaki yazdığım yazılara kalsa ilçe başkanı dahi atanmaz ama listenin en başında “AK Parti’nin abisi” yapıldı.

Malatya tarihinin en kötü seçim sonuçlarını alan İl Başkanı İhsan Koca, hem kendisine rağmen hem de millete rağmen listenin 2. sırasına oturtuldu. Depremden hemen sonra muhtarların dahi telefonlarına cevap vermeyen İhsan Koca. O derece siz düşünün vahameti!

Aklının ucundan dahi vekilliği düşünmüyordu!

Bu listede belki de tek bireysel veya ailesinden dolayı oyu olan İnanç Siraç Kara Ölmeztoprak dahi “baba-kız” vekilliğinden dolayı bu kadar tepki verilmiyor.

En azından hatırı sayılır oyları var ailesinin!

2015 seçimlerini tekrar bize hatırlatan bir 4. sıra adayı var AK Parti’nin…

Google’a bakmadan kim olduğunu tanıyamıyorsun.

Ben bu listeye tepkilerin dineceğini düşünüyordum ama halen milletin bu tepkisini sıcak görünce bu ekibin yine tarihe geçeceğini düşünmeye başladım.

Üstelik Cumhur İttifakı’nda muhafazakâr bir parti daha var.

Gelecek ve Deva gibi seçim zamanı sahaya inen bir aday da değil Bilal Yıldırım.

Ara ara eleştirsem de Malatya’da bi ara tek muhalefet yapan il başkanıydı Yıldırım.

Her konuda Malatya ile ilgili bir beyanı, bir sitemi bir önerisi oluyordu.

İşte böyle bir ortamda “tepki oylarını” alacağını sadece ben değil Malatya’da çoğu siyasetçi dahi düşünüyor.

Toto oynamayacağım ama AK Parti’nin 2018 milletvekilliği oylarından daha az alacağını tahmin ediyorum. Hatta kesin gözüyle bakıyorum.

2018 seçimlerinde 255 bin oy almışlardı.

Listeye tepki verip 2015 1 Kasım seçimlerinde AK Parti’ye 309 bin rey veren Malatyalılar, 55 bin oyu başka partilere vermişti.

Bugün Malatya’nın durumunu söylememe dahi gerek yok!

İşte böyle bir ortamda 2-3 yıldır sessiz sedasız AK Parti’nin 5. sıra milletvekili gibi hareket eden Fendoğlu’nun tepki oylarını çok fazla alacağını düşünmüyorum.

Burada tek parti Yeniden Refah Partisi kalıyor ve öne çıkıyor.

Bu köşede genelde tahminde bulunmam ama Yeniden Refah Partisi’nin Cumhur İttifakı’na katılması tartışma konusu olsa da Malatya’da “düşünülmeden gidilecek bir yuva” haline dönüşmüştür.

Bunu başaranalar ise ortadadır!

Üstelik CHP’nin dahi listelerine tepki varken baraj sorunu olmayan muhafazakâr bir partiye oyların geçişi MHP’ye geçişinden daha kolay olacağını söylemek yanlış olmaz.

Bunu yazın bir kenara…

@mahirtemur

Yorumlar 13
Yusuf 26 Nisan 2023 22:28

Bülent Tüfenkçi İhsan koca Selahattin Gürkan toplam oyumuz 40 ben ve ailem vallahide oy vermeyeceğiz billahide oy vermeyeceğiz çevremizdekileride bunu katarsak sayıyı siz düşünün bu listeye bakınca Öznur Çalık ile Ahmet çakırı arıyor en azından 2 tecrübe yazık oldu Malatya’ya çok yazık oldu

Kayısı kentli 26 Nisan 2023 22:08

Mehmet isimli yorum yapan kardeşim bir soru sormuş diğer partiler ne yaptı diye ne ypmadılarki TEKEL SÜMERBANK OTOGAR TURGUT ÖZAL HASTANESİ MEZARLIK ve bir çok şey nerde tekel nerde Sümerbank yandaşlar yedi Allah'a şükür bir tek şeker fabrikası kaldı bölge müdürlükleri onlarda gitti bak bir çevre yolu bitmedi Malatya'nın sivil havaalanı yok güzel kardeşim Allah için çevrene bakacan siyasi değil

Kayısı kentli 26 Nisan 2023 21:41

Mahir bey kardeşim nasıl bir iştir ben anlamıyorum Malatya ya kim faydalı bir iş yaptı ise Allah onlardan razı olsun artık şu biat kültüründen vazgeçilmesi lazım Reisin hatırına Malatya yirmi yıldır oy veriyor ama vekiller il ve ilçe başkanları belediye başkanları de yeter artık o onunla akraba o öbürü ile ticari ilişkiler içinde faydalı olacak kişilerin önünüde kesiyorlar bırakın kardeşim gidin bakın şu milletin haline deprem ALLAH'TAN geldi şükür ediyoruz ama Malatya siyasetçilerinin verdiği zarara şükür edemeyiz MAHİR bey öncelikle senden bir ricam var depremden sonra büyükşehir belediyesi Yeşilyurt belediyesi ve Battalgazi belediyesi kaç kişi işe aldı bir araştır sana zahmet bir evden altı kişi isim olarak biliyorum büyük şehir belediyesinde ve maskide işbaşı ettiğini unutmayın kıs biter yaz gelir ama Kurt yediği ayazı unutmaz

Mehmet 26 Nisan 2023 14:33

Diğer partiler ve adayları ne kazandırdı şimdiye kadar Malatya ya

Malatya 26 Nisan 2023 10:51

11 tane oyum var hepsi yeniden refaha kurban ederim bu capsizlari!

Hayal kırıklığı 25 Nisan 2023 21:17

Ak parti vekil adayları tamamen hayal kırıklığı oldu malatyalilar için.Vekil aday adaylarından çok kaliteli isimler vardı onların harcandığını düşünüyorum.Bilal Yıldırım oylarımız ona

Serap çakır 25 Nisan 2023 20:35

Kaleminize sağlık.14mayısta Malatyalı cevabını verecek inşallah bu ekibe bülent tüfenkçi bakanlığı döneminde ne yaptı Malatya'ya şimdi ne yapsın.inşallah bütün tepki oyları yeniden refah partisine gidecek...

Mirro 25 Nisan 2023 19:59

Akp ve MHP den gidecek kararsızlar en kötü liste ikisinin diğerleri bizi ilgilendirmez bende kararsız oldum

Halit 25 Nisan 2023 18:19

Ramazan Özcan listede seçilebilir bir sırada olsa,İhsan koca listede olmasa tepki oyu diye bir kavram oluşmazdı ama ne yazık ki bunlar olmadı.

Kırgın akp li 25 Nisan 2023 18:11

Tamamen doğru yazı Erdoğan artık ceket meselesini geçti biz hizmet adalet istiyoruz üst perdeden bakan bizi insan yerine koymayanları değil onun için oyum yeniden refah partisi

Furkan 25 Nisan 2023 17:47

Mahir hoca ak partinin akraba partisini olduğunu da kaleme almanı bekliyorum Yeşilyurt belediye başkanı : Mehmet Çınarın eniştesi Ekrem dağ teşkilat başkanı Ekran dağın eniştesi Muhammed barış Yılmaz ak parti yürütme kurulu üyesi Eniştenin eniştesi parti olarak ele almış, ak partililer olarak şikayetçiyiz. Küçük enişte bile iş başında kovalıyorlar. Hem belediye ve kurum ihaleleri kovalıyorlar bu mesajı yayınlama araştır bence hoca sıkıntılı bi is yanlış yapılıyor. Kayınbaba damat aynı yürütme olur mu baba ciftligimi. Ekrem dag belediye kitap vermeye calısıyor küçük eniste insaat isleri belediyeden alıyor

Hasan Yılmaz 25 Nisan 2023 17:46

Ramazan Özcanı ilk 4'de gösterselerdi ak partiye verecektim ama AKP yine kendi adamlarına yer verdi oylar MHP'ye inşallah fendoğlu mecliste bizi iyi temsil etti edecektir.

MEHMET 25 Nisan 2023 15:55

Oylar Başkan Bilal YILDIRIM' a inşallah cok degerli bir duruşu var

Yazarın Diğer Yazıları